
Składniki
2 szklanki
2 łyżeczki
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dymkę poszatkuj.

Krok 2
Na patelni lub woku podsmaż dymkę i dodaj przyprawę Knorr. Smaż jeszcze pół minuty.

Krok 3
Dodaj jajka i usmaż podobnie jak się smaży jajecznicę.

Krok 4
Teraz dodaj ryż, sos sojowy i smaż aż ryż nabierze odpowiedniego koloru. Podawaj np. z prażonymi orzachami.


Dobra rada:
Do ryżu możesz dodać również kurczaka lub krewetki. Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak dodaj sok z jednej limonki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybki smażony ryż z jajkiem
Ryż smażony z jajkiem – brzmi banalnie? Faktycznie, może wydawać się przeciętnym daniem. Nic bardziej mylnego! Ryż zasmażany z jajkiem łączy w sobie prostotę i wyjątkowy smak. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować ryż smażony z jajkiem, a efekt jest powalający! To wszystko za sprawą koreańskiej przyprawy do grilla oraz sosu sojowego. Ryż basmati w takim towarzystwie smakuje wyśmienicie, ale to nie wszystko. Cebula dymka nadaje całości wyrazistego charakteru, a jajko sprawia, że konsystencja jest aksamitna. Ryż smażony z sosem sojowym to dawka orientu w Twoim domu, która sprawi, że poczujesz klimat kuchni azjatyckiej.
Dla kogo?
Ryż z jajkiem i sosem sojowym posmakuje miłośnikom kuchni azjatyckiej, ale nie tylko. Dla wielu osób potrawa może być pierwszym orientalnym doznaniem smakowym. Przepis jest nieskomplikowany – przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut, a do wykonania potrzeba tylko sześciu składników. Ryż smażony z jajkiem to znakomita opcja dla kulinarnych minimalistów.
Na jaką okazję?
Co przygotować na szybko po powrocie z pracy, gdy zmęczenie bierze górę, a głód nie odpuszcza? Ryż z sosem sojowym i jajkiem brzmi rewelacyjnie. Danie sprawdzi się jako codzienny obiad, który przyrządzisz w ekspresowym tempie. Ryż z jajkiem i sosem sojowym będzie również świetne jako lunch box do pracy lub na uczelnię.
Czy wiesz, że?
Stir fry to technika często praktykowana w azjatyckiej kuchni, która polega na szybkim smażeniu na dużym ogniu. Wysoka temperatura sprawia, że powierzchnia produktów przysmaża się w przeciągu kilku sekund, natomiast środek pozostaje miękki i soczysty. Ryż smażony z jajkiem stworzy smakowitą mieszankę ze smażoną wołowiną stir fry.
Dla urozmaicenia:
Ryż smażony z jajkiem i sosem sojowym może być gotową potrawą oraz daniem wyjściowym do stworzenia czegoś bardziej wymyślnego. Aromatyczna mieszanka daje możliwość eksperymentowania z różnymi dodatkami. Polecamy sprawdzić przepis na ryż smażony z krewetkami oraz smażony ryż po chińsku. Smacznego!