Tarta z dyni z orzechami pekan przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z dyni z orzechami pekan

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

1 szczypta

farsz:

150 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

50 gramów

1 sztuka

2 sztuki

12 sztuk

200 gramów

200 gramów

200 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki ciasta szybko ze sobą wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i przełóż je do okrągłej foremki na tartę.

Krok 2

Na ciasto ułóż pergamin, a formę wypełnij porcelanowymi kulkami (można je zastąpić grochem lub fasolą). Ciasto zapiekaj w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.

Krok 3

W tym czasie przygotuj farsz. Zmiksuj dynię, ucierając ją z jajkami, żółtkami i cukrem na gładką masę. Dopraw do smaku cynamonem, imbirem, goździkami. Z wanilii wyciśnij nasiona i dodaj je do masy. Tak przygotowaną masą wypełnij ciasto i piecz go 45 minut w temperaturze 170 stopni.

Krok 4

Śmietanę ubij z cukrem na sztywno.

Krok 5

Wystudzoną tartę pokrój na kawałki i każdy z nich udekoruj różyczką z bitej śmietany oraz kawałka orzecha pekan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z dyni z orzechami pekan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z dyni z orzechami pekan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z dyni z orzechami pekan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z dyni z orzechami pekan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z dyni z orzechami pekan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z dyni z orzechami pekan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z dyni z orzechami pekan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z dyni z orzechami pekan  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej