
Składniki
ciasto:
400 gramów
1 szczypta
farsz:
150 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
50 gramów
1 sztuka
2 sztuki
12 sztuk
200 gramów
200 gramów
200 mililitrów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki ciasta szybko ze sobą wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i przełóż je do okrągłej foremki na tartę.
Krok 2
Na ciasto ułóż pergamin, a formę wypełnij porcelanowymi kulkami (można je zastąpić grochem lub fasolą). Ciasto zapiekaj w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Krok 3
W tym czasie przygotuj farsz. Zmiksuj dynię, ucierając ją z jajkami, żółtkami i cukrem na gładką masę. Dopraw do smaku cynamonem, imbirem, goździkami. Z wanilii wyciśnij nasiona i dodaj je do masy. Tak przygotowaną masą wypełnij ciasto i piecz go 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 4
Śmietanę ubij z cukrem na sztywno.
Krok 5
Wystudzoną tartę pokrój na kawałki i każdy z nich udekoruj różyczką z bitej śmietany oraz kawałka orzecha pekan.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej