"Trufelka"

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

42 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

1.5 szklanki

6 sztuk

0.5 szklanki

1 łyżka

2 łyżeczki

6 łyżek

30 dekagramów

0.5 szklanki

0.75 szklanki

3 sztuki

1 sztuka

wierzch:

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić z cukrem i żółtkami na sztywną masę, dodać obydwie mąki i proszek do pieczenia, następnie delikatnie wymieszać z olejem i dodać kakao.

Krok 2

W rondelku zagotować mleko, cukier i cukierki truflowe aż powstanie jednolita masa. Ostudzić.

Krok 3

Kasię utrzeć z żółtkami i cały czas ucierając dodawać masę i spirytus.

Krok 4

Trochę masy odłożyć do dekoracji, a resztą przełożyć wystudzone ciasto.

Krok 5

Wierzch ciasta posmarować odłożoną masą, a na niej ułożyć owoce (np. wiśnie) i wiórki kokosowe .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • "Trufelka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • "Trufelka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • "Trufelka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • "Trufelka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • "Trufelka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • "Trufelka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • "Trufelka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej