Warzywa z pieca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa z pieca

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

300 gramów

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

80 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 200 stopni. Zagotuj wodę, dodaj kostkę Knorr oraz oliwę i wymieszaj aż się rozpuści. Posiekaj zioła i czosnek. Dodaj do powstałego sosu.

Krok 2

Umyj i obierz wszystkie warzywa. Pokrój na mniejsze, nie regularne kawałki. Szparagi odłóż na bok.

Krok 3

Pozostałe warzywa przełóż na blaszkę z piekarnika. Wymieszaj z sosem i dopraw przyprawą Knorr. Piecz przez 20 minut.

Krok 4

Po tym czasie dodaj szparagi i kontynuuj pieczenie przez kolejne 10 minut. Upieczone warzyw posyp pokruszoną fetą i orzechami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz aby przepis pozostał wegański zastąp ser wersją wegańską. Świetnie smakuję doprawione dobrej jakości octem balsamicznym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa z pieca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa z pieca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa z pieca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa z pieca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa z pieca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa z pieca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa z pieca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa z pieca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa z piecaWarzywa z pieca

Masz ochotę na gorącą przekąskę, ale nie chcesz przygotowywać skomplikowanego i obfitego posiłku? Podejrzewamy, że każdy kiedyś spotkał się z tym dylematem. W takich chwilach idealnym kołem ratunkowym okaże się przepis na warzywa z pieca. Kolorowe, chrupiące i aromatyczne. Niczego więcej nie potrzeba do szczęścia!

Dla kogo?

Nie wszyscy przepadają za surowymi warzywami. Pieczone to jednak zupełnie inna historia! Nabierają bardzo przyjemnej konsystencji, a odpowiedni zestaw przypraw nadaje im charakteru. Spróbuj koniecznie tego prostego przepisu na warzywa z pieca!

Na jaką okazję?

Zrobiłeś naprawdę duże warzywne zapasy i nie wiesz, co z nimi począć? Lepiej od razu uruchom piekarnik i przygotuj pyszne, pieczone warzywa. Kombinacja szparagów, salsefii, słodkich ziemniaków, marchewki oraz buraków to sprawdzony sposób na wykorzystanie warzywnych składników.

Czy wiesz, że?

Salsefia to warzywo korzeniowe, przypominające pietruszkę oraz skorzonerę – również świetnie sprawdzi się jako warzywo z pieca. Znana jest również pod nazwą: kozibród porolistny.

Dla urozmaicenia:

Do pieczonych warzyw świetnie pasują warzywne pasty. Podawać je możesz również z dipem na bazie jogurtu naturalnego.