
Składniki
200 gramów
200 gramów
300 gramów
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
100 mililitrów
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
80 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 200 stopni. Zagotuj wodę, dodaj kostkę Knorr oraz oliwę i wymieszaj aż się rozpuści. Posiekaj zioła i czosnek. Dodaj do powstałego sosu.
Krok 2
Umyj i obierz wszystkie warzywa. Pokrój na mniejsze, nie regularne kawałki. Szparagi odłóż na bok.
Krok 3
Pozostałe warzywa przełóż na blaszkę z piekarnika. Wymieszaj z sosem i dopraw przyprawą Knorr. Piecz przez 20 minut.
Krok 4
Po tym czasie dodaj szparagi i kontynuuj pieczenie przez kolejne 10 minut. Upieczone warzyw posyp pokruszoną fetą i orzechami.

Dobra rada:
Jeśli chcesz aby przepis pozostał wegański zastąp ser wersją wegańską. Świetnie smakuję doprawione dobrej jakości octem balsamicznym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywa z pieca
Masz ochotę na gorącą przekąskę, ale nie chcesz przygotowywać skomplikowanego i obfitego posiłku? Podejrzewamy, że każdy kiedyś spotkał się z tym dylematem. W takich chwilach idealnym kołem ratunkowym okaże się przepis na warzywa z pieca. Kolorowe, chrupiące i aromatyczne. Niczego więcej nie potrzeba do szczęścia!
Dla kogo?
Nie wszyscy przepadają za surowymi warzywami. Pieczone to jednak zupełnie inna historia! Nabierają bardzo przyjemnej konsystencji, a odpowiedni zestaw przypraw nadaje im charakteru. Spróbuj koniecznie tego prostego przepisu na warzywa z pieca!
Na jaką okazję?
Zrobiłeś naprawdę duże warzywne zapasy i nie wiesz, co z nimi począć? Lepiej od razu uruchom piekarnik i przygotuj pyszne, pieczone warzywa. Kombinacja szparagów, salsefii, słodkich ziemniaków, marchewki oraz buraków to sprawdzony sposób na wykorzystanie warzywnych składników.
Czy wiesz, że?
Salsefia to warzywo korzeniowe, przypominające pietruszkę oraz skorzonerę – również świetnie sprawdzi się jako warzywo z pieca. Znana jest również pod nazwą: kozibród porolistny.
Dla urozmaicenia:
Do pieczonych warzyw świetnie pasują warzywne pasty. Podawać je możesz również z dipem na bazie jogurtu naturalnego.