Wegańskie bułeczki z dzikim czosnkiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
77 osób zapisało

Składniki
250 mililitrów
30 gramów
375 gramów
7 gramów
1 łyżka
1 łyżka
75 gramów
50 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgrzej napój owsiany w rondelku i rozpuść w nim margarynę. Dodaj syrop z agawy i odstaw aby płyn był letni lecz nie gorący.
Krok 2
W misce wymieszaj mąkę z suszonymi drożdżami. Wlej płyn owsiany i połącz ciasto. Możesz wyrabiać w robocie kuchennym. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok 20-30 minut.
Krok 3
Orzechy dobrze posiekaj i wymieszaj z oliwą, przyprawą Knorr i dzikim czosnkiem na sos pesto.
Krok 4
Zagnieć ponownie ciasto dłońmi. Rozwałkuj na kształt prostokąta o boku ok 40/30cm i posmaruj na wierzchu przygotowanym sosem z czosnkiem.
Krok 5
Zwiń ciasto w formę rolady zaczynając od dłuższego boku. Podziel nożem na 4cm kawałki i ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zakryj blaszkę ściereczką i odstaw ponownie do wyrastania na ok 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 6
Wierzch bułeczek posmaruj napojem owsianym i piecz przez ok 15 minut.

Dobra rada:
Do bułeczek możesz dodać również starty ser. W sezonie używaj świeżych liści dzikiego czosnku lub zastąp go innymi ziołami jak np. bazylią lub rukolą. Możesz od razu przygotować więcej pesto. Przechowuj je w słoiku i podawaj extra do bułeczek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie bułeczki z dzikim czosnkiem
W asortymencie pobliskiej piekarni brakuje ci pomysłowych przekąsek na słono? Wśród jagodzianek i pączków miłośnicy wytrawnych smaków mogą mieć spore problemy ze znalezieniem czegoś dla siebie. Tym bardziej, gdy mowa o produktach, spełniających założenia diety wegańskiej. Pora wziąć wypieki we własne ręce i przygotować pyszne wegańskie bułeczki z dzikim czosnkiem.
Dla kogo?
Mimo że wegańskie oferty sklepów i restauracji stają się coraz bardziej urozmaicone, warto mieć pod ręką przepisy na smakołyki takie jak wegańskie bułeczki czosnkowe, które bez trudu może przygotować nawet początkujący szef kuchni.
Na jaką okazję?
Wytrawne bułeczki wegańskie z orzechami i dzikim czosnkiem to kapitalny sposób na smaczne rozpoczęcie dnia. Doskonale smakują również w porze drugiego śniadania albo w ramach popołudniowej przekąski, gdy od obiadu minęło już trochę czasu, a nadal jest zbyt wcześnie na kolację – warto sięgnąć wtedy po jedną z przygotowanych wegańskich bułeczek z czosnkiem.
Czy wiesz, że?
Dziki czosnek ma delikatniejszy smak i aromat od czosnku pospolitego, który jest zdecydowanie częściej używany w polskich kuchniach.
Dla urozmaicenia:
Do wegańskich bułeczek czosnkowych pasuje również tapenada – pasta zrobiona z oliwy, czarnych oliwek oraz kaparów.