Wielkanocny torcik z musem jabłkowym

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżki

1 szklanka

masa jabłkowa:

1 słoik

1 opakowanie

1 łyżka

1 szczypta

krem budyniowy:

1.5 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

2.5 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyrobić ciasto - Jajka rozdzielić, do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, rozbełtać to widelcem.

Krok 2

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a następnie masę żółtkową.

Krok 3

Dobrze wymieszać.

Krok 4

Do wymieszanej masy po trochu wsypywać mąkę przez sitko i delikatnie wymieszać łyżką.

Krok 5

Gotowe ciasto wyłożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy - wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Krok 6

Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Krok 7

Po upieczeniu poczekać ok. 20 min., aż biszkopt ostygnie, następnie wyjąć z formy i rozkroić, aby powstały trzy warstwy.

Krok 8

Przygotować masę jabłkową - Mus wymieszać z sypką galaretką, cukrem i cynamonem.

Krok 9

Podgrzewać mieszając ok. 8 minut.

Krok 10

Jeszcze ciepły mus nałożyć na najniższą warstwę.

Krok 11

Przykryć drugą warstwą biszkoptu.

Krok 12

Przygotować krem budyniowy - 1 szklankę mleka, 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy zagotować.

Krok 13

Do pół szklanki mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać to do gotującego się mleka, dokładnie wymieszać.

Krok 14

Doprowadzić do konsystencji budyniu.

Krok 15

Do gorącego budyniu dodać Kasię i dokładnie zmiksować.

Krok 16

Powstały krem wyłożyć na ciasto.

Krok 17

Przykryć ostatnią warstwą biszkoptu.

Krok 18

Gotowe ciasto można ozdobić polewą lub udekorować według własnego uznania. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocny torcik z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocny torcik z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocny torcik z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocny torcik z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocny torcik z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocny torcik z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocny torcik z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej