Wyśmienite tarty z Pesto, ajwarem i tapenadą
średnie
4 osoby zapisały

Składniki
12 sztuk
5 plastrów
4 łyżki
600 gramów
300 gramów
10 sztuk
4 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 opakowanie
100 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiekaj z zimnym masłem, tyle co wyjętym z lodówki, dodaj jajka i 0,5 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto i podziel je na trzy równe części.
Krok 2
Przygotuj wysmarowane tłuszczem formy i przełóż do nich rozwałkowane ciasto, boki unosząc nieco ku górze. Możesz delikatnie nakłuć placki widelcem. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok.10-15 min. Wyciągnij, przestudź lekko.
Krok 3
Każde ciasto posmaruj inną pastą ze słoiczka i obłóż składnikami: tartę z Pesto - pomidorkami koktajlowymi, bazylią i serem mozzarella, z ajwarem- salami i kaparami, z tapenadą- łososiem, jajkami na twardo i koperkiem.
Krok 4
Rozkrój tarty w trójkąty i podawaj na stół.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej