Wyśmienite tarty z Pesto, ajwarem i tapenadą
średnie
4 osoby zapisały

Składniki
12 sztuk
5 plastrów
4 łyżki
600 gramów
300 gramów
10 sztuk
4 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 opakowanie
100 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiekaj z zimnym masłem, tyle co wyjętym z lodówki, dodaj jajka i 0,5 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto i podziel je na trzy równe części.
Krok 2
Przygotuj wysmarowane tłuszczem formy i przełóż do nich rozwałkowane ciasto, boki unosząc nieco ku górze. Możesz delikatnie nakłuć placki widelcem. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok.10-15 min. Wyciągnij, przestudź lekko.
Krok 3
Każde ciasto posmaruj inną pastą ze słoiczka i obłóż składnikami: tartę z Pesto - pomidorkami koktajlowymi, bazylią i serem mozzarella, z ajwarem- salami i kaparami, z tapenadą- łososiem, jajkami na twardo i koperkiem.
Krok 4
Rozkrój tarty w trójkąty i podawaj na stół.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej