Ziemniaki po prowansalsku - zapiekane: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekane ziemniaki po prowansalsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
514 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

317 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

500 gramów

1 sztuka

1 łyżka

150 gramów

0.5 pęczka

5 łyżek

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj. Ziemniaki, pieczarki i cebulę pokrój w plastry grubości 0,5 cm.

Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - Krok 1

Krok 2

Dno naczynia żaroodpornego wyłóż papierem pergaminowym. Następnie połóż warstwę ziemniaków.

Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - Krok 2

Krok 3

Skrop je oliwą i posyp przyprawą z opakowania Fix Knorr oraz ziołami prowansalskimi.

Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - Krok 3

Krok 4

Nałóż drugą warstwę z cebuli i pieczarek. Ponownie skrop całość oliwą i posyp przyprawą z opakowania Fix Knorr oraz ziołami prowansalskimi.

Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - Krok 4

Krok 5

Całość posyp startym serem i piecz w temperaturze 180 st. C przez 40 minut. Do zapiekanych ziemniaków przygotuj dip ze śmietany, posiekanej natki pietruszki i sosu czosnkowego z opakowania Fix Knorr.

Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Adam Adamczyk

    Adam Adamczyk , 03.05.2017

    A po co do naczynia żaroodpornego papier? Kto do zapiekanki daje papier?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina                        Oleksy

    Janina Oleksy , 02.05.2017

    pyszna zapiekanka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zielona zupa warzywna
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane ziemniaki po prowansalsku   Zapiekane ziemniaki po prowansalsku

Przeciętny mieszkaniec Ziemi zjada rocznie około 33 kilogramy ziemniaków. Oznacza to, że jest to warzywo niezwykle popularne, właściwie bez względu na szerokość geograficzną. Aby nie popaść w rutynę, warto przygotować ziemniaki na nieznane dotąd sposoby. Jednym z nich są zapiekane ziemniaki po prowansalsku. Jak można się domyślić, to danie ma swoje korzenie w południowej Francji, a dokładniej w pachnącej ziołami i lawendą Prowansji. Bezmięsna zapiekanka, w której główną rolę odgrywa ziemniak, to doskonały pomysł na obiad. Aż trudno uwierzyć, że zwyczajny na pozór kartofel z pieczarkami i cebulką może stworzyć tak proste, a jednocześnie niebanalne danie. Tym, co nadaje wyjątkowego smaku jest ziołowo-serowy sos. Fantastyczny zapach tej potrawy jest zapowiedzią uczty dla podniebienia, którą koniecznie musisz sobie zafundować przy najbliższej okazji.