Zapiekanka z cukinii z makaronem - VIDEO
czyli wiosenne casserole
łatwe
12139 osób zapisało
Składniki
250 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
250 mililitrów
100 gramów
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź.

Krok 2
Pokrój szynkę w kostkę. Pokrój cukinię i paprykę. Posiekaj drobno czosnek i podsmaż go na 1 łyżce rozgrzanej oliwy, aż zacznie pachnieć. Dodaj szynkę i smaż przez 2 min. Dodaj warzywa i smaż dalej na średnim ogniu przez 3-4 min.

Krok 3
Wymieszaj mleko z Knorr Naturalnie smaczne. Dodaj jedno jajko. Następnie wymieszaj makaron, szynkę i warzywa.

Krok 4
Całość umieść w naoliwionej brytfannie. Polej sosem. Posyp tartym serem. Piecz przez 25-30 min. lub do momentu aż danie się zarumieni.


Dobra rada:
Pyszną zapiekankę można przygotować też z groszkiem, szpinakiem i brokułami. Można też przyrządzić wegetariańską wersję bez szynki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z cukinii z makaronem - VIDEO
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.