
Składniki
4 sztuki
1.5 szklanki
2.5 szklanki
200 mililitrów
3 łyżki
1 łyżeczka
3 mililitry
3 łyżki
20 gramów
10 gramów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tortownicę do ciast posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.

Krok 2
Jajka wraz z cukrem utrzyj mikserem w kąpieli wodnej.

Krok 3
Gdy cukier się rozpuści zdejmij z kąpieli wodnej, dodaj olej, wodę, ekstrakt i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 4
Gotowe ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Każde wymieszaj.

Krok 5
Na środek wcześniej przygotowanej tortownicy wylewaj na przemian 2 łyżki ciemnego ciasta i 2 łyżki jasnego.

Krok 6
Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez 30 min, następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz jeszcze 20 minut.


Dobra rada:
Możesz podawać ciasto posypane cukrem pudrem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zebra
Zebra to ciasto, które zachwyca nie tylko swoim wyjątkowym smakiem, ale także nietuzinkowym wyglądem. Doskonale więc wpisuje się w eleganckie menu każdego przyjęcia. Jego dodatkowym atutem jest prostota przygotowania – z przepisem poradzą sobie nawet początkujący cukiernicy. Sprawdźcie, jak łatwo można przygotować dwukolorową wersję ciasta zebra – mieszając ze sobą na przemian ciemną i jasną masę. Zebra ma także tę zaletę, że nie wymaga długotrwałego pieczenia. Wystarczy 50 minut, aby ciasto było gotowe.
Dla kogo?
Zebra to propozycja dla każdego, kto lubi przepisy na proste domowe desery, zaskakujące oryginalnym wyglądem.
Na jaką okazję?
Domowe ciasto zebra jest idealnym pomysłem na co dzień. Nie zapominajcie o tym przepisie również podczas przygotowań do domowej imprezy czy świątecznego spotkania z najbliższymi.
Czy wiesz, że?
Ubijanie jajek z cukrem w kąpieli wodnej pozwala na osiągnięcie puszystości każdego deseru. Umiejętne podgrzewanie masy rozpuszcza kryształki cukru, przyspieszając łącznie się poszczególnych składników.
Dla urozmaicenia:
Zebra nie wymaga dodatkowych zdobień. Jeśli jednak przyrządzacie przepis na zebrę na wyjątkową okazję, możecie wykorzystać kakao i cukier puder, delikatnie obsypując nimi wierzch placka.