Zielony koktajl z mango

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 983.2 kJ / 235 Kcal | 12 % |
Tłuszcz | 1.2 g | 2 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 0.3 g | 2 % |
Węglowodany | 55.5 g | 21 % |
w tym cukry | 28.6 g | 38 % |
Błonnik | 6 g | - |
Białko | 4.2 g | 8 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 385 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 1 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
- Krok 2Przełożyć do blendera i zmiksować z wystudzoną herbatą.
- Krok 3Podawać z kromką macy naturalnej.

Zdrowy zielony koktajl z mango to znakomity sposób na szybki podwieczorek lub drugie śniadanie. Do jego przygotowania będziesz potrzebować zaledwie czterech składników. Na początek obierz owoce i podziel je na niewielkie kawałki. Odpowiednio dojrzałe mango powinno być czerwono-żółto-zielone, o gładkiej i jędrnej skórce, z miąższem uginającym się pod dotykiem. Kiwi z kolei musi być dość miękkie. Taką owocową kompozycję uzupełni banan, który sprawi, że koktajl będzie miał aksamitną konsystencję. Wymienione składniki przełóż do kielicha blendera i zmiksuj je razem z wystudzonym naparem z zielonej herbaty, który podniesie walory smakowe koktajlu. Zielony koktajl z mango podawaj w wysokich przezroczystych szklankach, udekorowany np. listkiem mięty. Jako dodatek do tak przygotowanego pożywnego mini dania świetnie sprawdzi się maca naturalna, czyli spłaszczone pieczywo bez zakwasu. Tym przepisem udowadniamy, że zdrowe koktajle da się przyrządzić bardzo szybko. Skorzystaj z niego i podziel się opinią.