Zupa krem szpinakowo-brokułowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa

70 przepisów - 14 dni

Zupa krem szpinakowo-brokułowy

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

100 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

1 szklanka

150 gramów

60 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Do bulionu warzywnego, dodaj brokuły oraz szpinak, udko i gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Zupa krem szpinakowo-brokułowy - Krok 1

Krok 2

Wyciągnij i obierz udko ze skóry.

Zupa krem szpinakowo-brokułowy - Krok 2

Krok 3

Dodaj przyprawy.

Zupa krem szpinakowo-brokułowy - Krok 3

Krok 4

Zblenduj powstałą zupę na gładki krem.

Zupa krem szpinakowo-brokułowy - Krok 4

Krok 5

Dodaj obrane mięso z udka kurczaka.

Zupa krem szpinakowo-brokułowy - Krok 5
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem szpinakowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem szpinakowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem szpinakowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem szpinakowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem szpinakowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem szpinakowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem szpinakowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem szpinakowo-brokułowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem szpinakowo-brokułowyZupa krem szpinakowo-brokułowy

Pora na: Obiad.

Można pomyśleć, że obiad składający się jedynie z zupy, będzie niepełny. Przyzwyczajeni jesteśmy przecież do dwudaniowych posiłków. Jednak zupełnie inaczej sprawa wygląda z zupami kremowymi. Ich gęsta konsystencja, tworzona przez bogatą warzywną mieszankę sprawia, że zupy stają się pysznym i sycącym posiłkiem, który z powodzeniem zastąpi tradycyjne pierwsze oraz drugie danie. Nie inaczej jest z zupą kremem szpinakowo – brokułowym, z kurczakiem. To przepis doskonały na dietę 1500 kcal. Warzywa, kurczak, kasza i aromatyczne przyprawy tworzą idealną kompozycję, która spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Przepis na zupę szpinakowo – brokułową z kurczakiem i kaszą doskonale wpisuje się w zbilansowaną dietę wysokobiałkową 1500 kcal, przeznaczoną dla osób aktywnych fizycznie.

Wiesz, co jesz!

Zupa krem szpinakowo – brokułowy dostarczy wam 423,3 kcal energii, niezbędnej do prowadzenia aktywnego trybu życia. Danie bogate jest również w błonnik (5,9 g) oraz w białko (41,2 g).

Czy wiesz, że?

Szpinak w polskiej tradycji kulinarnej obecny jest od co najmniej XVII wieku. Dziś nie spotkacie go w formach dzikich, roślina bowiem znana jest tylko z upraw. Szpinak popularny jest niemal na całym świecie, a swą sławę w USA zawdzięcza między innymi kreskówce o marynarzu Popeye, który czerpał siłę ze spożywania szpinaku.