Angielski pudding :)

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

3 sztuki

140 gramów

0.75 łyżeczki

0.75 łyżeczki

250 mililitrów

200 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

polewa:

125 mililitrów

0.5 łyżeczki

175 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojone na grubo daktyle gotujemy na ogniu z przygotowaną wcześniej herbatą przez ok. 1 minutę (do zmiękczenia).

Krok 2

Miksujemy miękką Kasię z cukrem – na puszystą masę.

Krok 3

Następnie wbijamy 1 jajko i stopniowo rozprowadzamy (ja miksowałam), potem drugie i trzecie.

Krok 4

Dodajemy ekstrakt z wanilii.

Krok 5

Szybko łączymy przygotowaną masę z daktylami w herbacie!

Krok 6

Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką, dodajemy też proszek do pieczenia, sodę i mieszankę przypraw – ciasto powinno być lekko ciągnące (choć mi wyszło dość rzadkie;))

Krok 7

Wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp. ok. 180 st. C) na ok. 40 minut.

Krok 8

Wszystkie składniki do sosu toffi wrzucamy do garnka i gotujemy przez 5 minut (sos powinien lekko zgęstnieć). Moja rada: Ciasto jest bardzo słodkie - dlatego dla tych, którzy lubią mniej słodkie – proponuję użyć mniej cukru :)

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej