AUSTRIACKA BABKA CZEKOLADOWA

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1.6 szklanki

1 szklanka

2 szklanki

1 łyżka

0.3 szklanki

0.3 szklanki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 180ºC, formę (tortowa) wysmarować masłem i wysypać mąką.

Krok 2

Kasię z cukrem ubić mikserem na puszysta masę, dodawać żółtka po jednym ciągle ubijając. Stopniowo dodawać zimna herbatę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać orzechy i bułkę tarta, wymieszać. Dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać tylko do momentu połączenia się obu mas. Z białek ubić sztywna pianę, delikatnie połączyć z masa i wlać do formy.

Krok 3

Piec w 180 stopniach około 50-70 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem po 40 minutach - jeżeli jest suchy, babka jest gotowa. Babkę zostawić w formie 15-20 minut, wyłożyć na druciana siateczkę do kompletnego wystygnięcia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • AUSTRIACKA BABKA CZEKOLADOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • AUSTRIACKA BABKA CZEKOLADOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • AUSTRIACKA BABKA CZEKOLADOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • AUSTRIACKA BABKA CZEKOLADOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • AUSTRIACKA BABKA CZEKOLADOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • AUSTRIACKA BABKA CZEKOLADOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • AUSTRIACKA BABKA CZEKOLADOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej