Babeczka herbaciana

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

224 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

null gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 szklanka

2 sztuki

0.33 sztuki

0.5 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki zalać herbatą i gotować 5 minut, a następnie ostudzić i osączyć.

Krok 2

Kasię utrzeć z cukrem i cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku, skórkę cytrynową oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.

Krok 3

Do utartej masy, nie przerywając ucierania, wlewać stopniowo zimną herbatę.

Krok 4

Na koniec dodać rodzynki i wymieszać.

Krok 5

Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 6

Wystudzoną babkę polukrować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczka herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczka herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczka herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczka herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczka herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczka herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczka herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka ucierana
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej