Babki piaskowe - przepisy: najlepsze, sprawdzone | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Babka piaskowa

15 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (15)

Ciasto marmurkowe
ratingratingratingratingrating

258

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ciasto marmurkowe jest efektowne i dwukolorowe, a w dodatku nie wymaga długiego i męczącego wyrab...
Babka pomarańczowa
ratingratingratingratingrating

131

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
W tradycyjnej polskiej kuchni babkę kojarzymy najczęściej z drożdżowym ciastem, przygotowywanym n...
Babka ucierana
ratingratingratingratingrating

131

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
Wśród miłośników tradycyjnych babek znajdziecie co najmniej dwie grupy – tych, którzy uwielbiają...
Babka Wielkanocna
ratingratingratingratingrating

167

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wielkanoc bez najlepszej babki cytrynowej wilgotnej jest niepełna. To tradycyjne ciasto posypane...
Babka piaskowa
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Oto ciasto, które zawsze jest zjadane co do okruszka. Czekoladowa babka wzbudza wśród łasuchów og...
Babka marchewkowa
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Taką babkę warto znać! Jest doskonałą towarzyszką podczas świątecznych spotkań przy suto zastawio...
Babka trójkolorowa
ratingratingratingratingrating

74

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Pora na kolorowe wypieki i przygotowanie babki o niezrównanej urodzie. Wydaje się, że trójkolorow...
Babka piaskowa z makiem
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Babka piaskowa to przysmak, którym warto cieszyć się nie tylko podczas obchodów Wielkanocy. Zresz...
Babka z adwokatem
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Co prawda babka z adwokatem, ale broni się sama. Zdecydowanie wyróżnia się na tle słodkości, któr...
Babka z jabłkami
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Można być wiernym fanem szarlotki, ale każdy, nawet najlepszy przepis w końcu powszednieje. W tak...
Babka z białek
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Beza to nie jedyny specjał, do którego zrobienia potrzebne są białka. Delikatna, puszysta babka z...
Baba limonkowo-imbirowa
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Dla takiej baby można stracić głowę! Puszyste ciasto ukoronowane syropem z limonki o wyraźnym aro...
Babka marmurkowa
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka piaskowaBabka piaskowa

Babka piaskowa to bardzo popularne, często kojarzone ze świętami wielkanocnymi, ciasto. Do jej przygotowania nie trzeba wykorzystywać wielu naczyń. Możesz przyrządzić ją w jednej misce w szybki i prosty sposób. Stanowi zatem dobrą propozycję na deser, na który nie chcesz poświęcać zbyt wiele czasu. Do przygotowania podstawowej wersji babki piaskowej będziesz potrzebować jedynie kilku składników. Zwróć uwagę na mąkę. Zazwyczaj wykorzystuje się pszenną. Jednak, by babka miała bardziej zwartą fakturę, poleca się pomieszanie jej z mąką ziemniaczaną. Poza tym konieczne jest użycie: jajek, margaryny i proszku do pieczenia oraz cukru. Ważne jest, by żółtka dokładnie utrzeć z ostatnim z wymienionych składników. Dzięki takiemu zabiegowi unikniesz mało estetycznych grudek w cieście. Możesz również rozpuścić cukier wcześniej w ciepłej wodzie. Zadbaj jednak o to, by nie uległ procesowi karmelizacji. Jeśli chcesz, by Twoja babka wyszła puszysta i miękka, postaraj się o ubite na sztywno białka. Wszystko połącz ze sobą i zapiecz w odpowiedniej formie. Jeśli chcesz urozmaicić tę podstawową wersję, spróbuj koniecznie przepisów z tej kategorii. Przykładowo: do przygotowywanej masy na ciasto dodaj aromat migdałowy lub waniliowy – wyjątkowo uniwersalne dodatki do wypieków. Jeśli lubisz kuchenne eksperymenty, wypróbuj ananasowego olejku. Musisz jedynie pamiętać o tym, że smak gotowego ciasta może być z jego użyciem wyjątkowo intensywny. Z babką piaskową warto połączyć również sok z cytryny. Jeśli chcesz spróbować tej wersji, do masy dorzuć startą na drobnych oczkach i uprzednio sparzoną skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok z jej połówki. Wtedy skomponuje się ona dobrze ze skórką z pomarańczy, którą przyozdobisz swój wypiek. Jeśli masz ochotę, do części ciasta – w osobnej misce – dodaj kakao. Następnie przełóż dwa jego rodzaje warstwowo do formy. Dzięki temu upieczone ciasto będzie dwukolorowe i tym samym zyska ciekawszy wygląd. Babkę piaskową podawaj oprószoną cukrem pudrem, z ułożoną na wierzchu skórką z cytrusów lub polaną lukrem. Przyjrzyj się naszym przepisom i koniecznie wypróbuj któryś z nich.