Babka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

90

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

5 dekagramów

128 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki i cukru wymieszać z ciepłym mlekiem, odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

W międzyczasie żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym.

Krok 3

Następnie, gdy roztwór drożdżowy wyrośnie, dodać do niego mąkę, masę żółtkową oraz sól.

Krok 4

Całość dokładnie wyrobić.

Krok 5

Gdy składniki się połączą, dodać jeszcze ciepłą Kasię i wyrabiać dokładnie  do wymieszania się składników.

Krok 6

Pod koniec wymieszać jeszcze w ciasto bakalie.

Krok 7

Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić jeszcze na tarce w ciepłe miejsce.

Krok 8

Na koniec wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godzinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej