Babka budyniowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżeczki

1 szklanka

6 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

5 łyżek

2 łyżki

polewa:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę i mąkę ziemniaczaną połączyć z budyniem i proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Oddzielić żółtka od białek.

Krok 3

Kasię zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę.

Krok 4

Dodać olej i ocet i zmiksować. Następnie dodawać mąkę. Ubić pianę z białek.

Krok 5

Delikatnie połączyć masę z pianą z białek.

Krok 6

Podłużną keksówkę (lub dużą formę na babę) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę.

Krok 7

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170-180 stopni około 50-60 min.

Krok 8

Po upieczeniu babkę ostudzić i polać ulubioną polewą czekoladową.

Krok 9

Uwaga! Babka rośnie zaskakująco pięknie i bardzo równiutko.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka budyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka budyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka budyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka budyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka budyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka budyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka budyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka Cytrusowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej