Babka Cytrusowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 sztuki

20 dekagramów

150 mililitrów

20 dekagramów

150 mililitrów

2 łyżeczki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielić żółtka od białek.

Krok 2

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Krok 3

Nie przerywając ucierania, wlewać na przemian małe porcje oleju i jogurtu.

Krok 4

Dodać skórki z cytrusów.

Krok 5

Do ucieranej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 6

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Krok 7

Delikatnie połączyć z ciastem.

Krok 8

Ciasto rozsmarować na blasze [dowolnego kształtu] uprzednio posmarowaną Kasią i posypaną bułką tartą [można użyć papieru do pieczenia].

Krok 9

Wstawić do piekarnika 30-45 min. [zależy od grubości ciasta] o temp. 180 stopni Celsjusza.

Krok 10

Wodę, sok z cytryny i pomarańczy, cukier gotować na małym ogniu, aż uzyska konsystencje syropu.

Krok 11

Wystudzone ciasto nasączyć syropem i polać polewą. I GOTOWE! SMACZNEGO!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka Cytrusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka Cytrusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka Cytrusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka Cytrusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka Cytrusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka Cytrusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka Cytrusowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej