Babka czekoladowa

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

89 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

20 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

20 dekagramów

30 dekagramów

1 opakowanie

4 sztuki

0.25 litra

1 opakowanie

15 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W naczyniu rozpuścić Kasię (2 dag odłożyć) i odstawić do ostygnięcia.

Krok 2

Czekoladę posiekać na małe kawałki.

Krok 3

W miseczce dokładnie wymieszać cukier, sól, cynamon, orzechy, mąkę (1 łyżeczkę odłożyć) i proszek do pieczenia.

Krok 4

Jajka rozmącić i razem z kawą dodać do cukru.

Krok 5

Następnie dodać czekoladę i roztopioną Kasię.

Krok 6

Foremkę keksową o długości 28 cm natłuścić i oprószyć mąką.

Krok 7

Do foremki wyłożyć masę i wygładzić powierzchnię.

Krok 8

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 175 stopni C na złoty kolor.

Krok 9

Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.

Krok 10

Przygotować polewę wg przepisu na opakowaniu.

Krok 11

Babkę ozdobić polewą.

Krok 12

Wierzch udekorować ziarenkami kawy.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej