Babka kokosowa-ilovebake

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

170 gramów

2 szklanki

1.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szklanka

1 łyżeczka

3 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz mieszamy z solą. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy przez ok. 8 minut, co jakiś czas zsuwając łopatką ciasto z brzegów miski. Do masy dodajemy wanilię oraz stopniowo jajka, następnie suche składniki naprzemiennie z maślanką. Pod koniec do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką ( nadmiar strzepujemy z formy ), przekładamy surowe ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C i pieczemy przez ok. 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na 15 min. Wyjmujemy po około godzinie i delikatnie wysuwamy z formy. Ostudzoną babkę oblewamy delikatnie polewą -ilovebake.pl

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka kokosowa-ilovebake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka kokosowa-ilovebake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka kokosowa-ilovebake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka kokosowa-ilovebake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka kokosowa-ilovebake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka kokosowa-ilovebake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka kokosowa-ilovebake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej