BABKA PIASKOWA Z ŁATKĄ

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

358

35 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

4 sztuki

200 gramów

2 łyżki

150 gramów

100 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj na puszystą masę i pojedynczo wrzucaj żółtka, nie przerywając miksowania.

Krok 2

Wlej śmietanę i dodaj skórkę z cytryny.

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę i połącz masę.

Krok 4

Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.

Krok 5

Podziel ciasto na 2 porcje.

Krok 6

Do jednej wsyp kakao i wymieszaj.

Krok 7

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 8

Na dno wlej niewielką ilość białego ciasta, następnie z kakao i pozostałą część białej masy.

Krok 9

Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180° C przez 40-45 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • BABKA PIASKOWA Z ŁATKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • BABKA PIASKOWA Z ŁATKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • BABKA PIASKOWA Z ŁATKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • BABKA PIASKOWA Z ŁATKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • BABKA PIASKOWA Z ŁATKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • BABKA PIASKOWA Z ŁATKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • BABKA PIASKOWA Z ŁATKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej