Babka piaskowa z pomarańczami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

316

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

1 opakowanie

5 sztuk

350 gramów

50 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

50 mililitrów

3 łyżki

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C.

Krok 2

Formę do babki z kominkiem wysmarować Kasia.

Krok 3

Miękką Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kremową masę, do masy kolejno dodawać jaja, każde dokładnie utrzeć. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i budyniem w proszku, porcjami dodawać do masy jajecznej na zmianę z mlekiem, cały czas ucierać. 

Krok 4

Pomarańcze (4 szt.) grubo obrać, ostrym nożem wykroić cząstki.

Krok 5

Sok, który wyciekł przy tej czynności, oraz owoce dodać do ciasta.

Krok 6

Ciasto przełożyć do formy i wygładzić.

Krok 7

Piec na środkowej półce piekarnika około 45 minut.

Krok 8

Wyjąć z pieca, odstawić na 10 minut, wyłożyć z formy i wystudzić.

Krok 9

Babkę przełożyć na paterę, posypać cukrem pudrem.

Krok 10

1 pomarańczę grubo obrać, wyfiletować, a cząstki ułożyć na cieście.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka piaskowa z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka piaskowa z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka piaskowa z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka piaskowa z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka piaskowa z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka piaskowa z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka piaskowa z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej