BABKA TULIPAN

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

0.5 szklanki

6 sztuk

1 szklanka

2 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

dodatkowo:

2 łyżki

1 opakowanie

0.33 szklanki

0.33 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Żółtka z cukrem utrzeć na biały puch.

Krok 2

Dodawać stopniowo po kawałku miękkiej Kasi i całość miksować do połączenia się składników. Następnie wlać olej zmiksować, dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, zmiksować.

Krok 3

Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie z całością. Ciasto podzielić na 4 równe części, w osobnych miseczkach, do każdej z osobna dać odpowiedni dodatek w postaci: kokosu, kakao, kisielu i czekolady, mieszać już łyżką.

Krok 4

Następnie wlewamy do foremki kolejno warstwami: jasną z kokosem, z kakao, z kisielem i na koniec ciasto z makiem.

Krok 5

Wziąć nóż i przekroić wzdłuż surowego ciasta, trzymając je pionowo.

Krok 6

Piec w piekarniku w 180˚C, przez ok. 50 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • BABKA TULIPAN - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • BABKA TULIPAN - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • BABKA TULIPAN - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • BABKA TULIPAN - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • BABKA TULIPAN - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • BABKA TULIPAN - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • BABKA TULIPAN - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej