Babka wielkanocna

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

307

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szklanka

0.5 szklanki

25 dekagramów

1 szklanka

1 łyżeczka

5 dekagramów

5 dekagramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubić jajka z cukrem za pomocą trzepaczki do piany lub zmiksować.

Krok 2

Dodać do nich oba rodzaje mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i rozmieszać tak, by nie było grudek.

Krok 3

W tym czasie zagotować Kasię, wlać do ciasta ubijając bez przerwy.

Krok 4

Następnie dodać aromaty i bakalie, włożyć do wysmarowanej Kasią i wysypanej tartą bułką długiej blaszki keksowej lub formy do babek z kominkiem.

Krok 5

Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (temperatura około 170°C).

Krok 6

Babka ta jest znakomita i delikatna, a przechowywana w szczelnym zamknięciu zachowuje świeżość przez dwa tygodnie.

Krok 7

Babkę można przyrządzić także z dodatkiem kakao. Po wykonaniu ciasta wlać do formy tylko 2/3 całej jego ilości.

Krok 8

Do reszty dodać 2 pełne łyżki kakao, dokładnie wymieszać i wylać szeroką strugą na wierzch ciasta.

Krok 9

Następnie widelcem, delikatnie i spiralnie przegarniać ciasto, nie dotykając dna.

Krok 10

Upiec jak podano wyżej.

Krok 11

Ciasto można wykonać błyskawicznie za pomocą małego ręcznego miksera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej