Bakłażan w sosie pomidorowym z patelni: przepis | Przepisy.pl pixel

Bakłażan w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
418 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

380 osób wydrukowało

Pobierz pdf

637 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

50 mililitrów

1 opakowanie

2 łyżki

1 puszka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytego bakłażana pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Plastry podsmaż w bardzo małej ilości oliwy, na teflonowej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone bakłażany powinny być rumiane i miękkie.

Krok 2

Usmażone bakłażany ułóż na talerzu.

Krok 3

W międzyczasie pomieszaj Knorr Naturalnie smaczne z pomidorami z puszki i zagotuj. Powstały sos dopraw octem balsamicznym i odrobiną cukru. Tak przygotowanym sosem polej bakłażany.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotową potrawę możesz oprószyć startym parmezanem.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

1

Opinie o przepisie

  • Grażyna Kruz

    Grażyna Kruz , 18.01.2017

    była super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan w sosie pomidorowymBakłażan w sosie pomidorowym

Bakłażan to warzywo zyskujące coraz większą popularność. Ma dość neutralny smak, dzięki czemu można podawać go na wiele sposobów. Jest miękki i delikatny, przez co łatwo się go przyrządza. Jeśli szukasz sposobu na smaczny i szybki obiad wegetariański, wypróbuj wersji bakłażana w sosie pomidorowym. Na początek pokrój warzywo na dość grube plastry. Młode i nieduże egzemplarze nadają się do przyrządzenia od razu, większe mogą być jednak gorzkawe. Żeby pozbyć się tego niepożądanego posmaku, plastry bakłażana oprósz solą i odłóż na chwilę, a następnie wypłucz i wysusz. Smaż krótko na niewielkiej ilości tłuszczu, ponieważ bakłażan mocno go chłonie. Przygotuj sos pomidorowy – jeśli chcesz nadać swojej potrawie nieco ostrości, użyj papryczki chili. Zrób to jednak ostrożnie, tak by smak papryczki nie zdominował dania. Ciepłe i miękkie kawałki bakłażana polej sosem. Udekoruj całość płatkami parmezanu oraz liśćmi jarmużu. Podawaj na wegetariański obiad razem z chrupkim pieczywem lub kaszą jaglaną. Smacznego!