Budyniowa Impresja

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

20 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

krem:

0.5 litra

2 łyżki

1 opakowanie

3 sztuki

12 dekagramów

1 opakowanie

1 szklanka

1 opakowanie

3 łyżeczki

wierzch:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, ciągle ubijając dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać.

Krok 2

Tortownicę (średnica ok. 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i upiec.

Krok 3

Krem: Przygotować galaretkę z mniejsza ilością wody (ok. 300 ml), pozostawić do wystygnięcia.

Krok 4

Z 1/2 litra mleka odlać szklankę, resztę zagotować z dwiema łyżkami cukru i cukrem waniliowym.

Krok 5

Do odlanej szklanki mleka dodać żółtka, mąkę, wymieszać i wlać na gotujące mleko.

Krok 6

Zagotować, ostudzić.

Krok 7

Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodać zimny krem i ubić.

Krok 8

Biszkopt przekroić na pół. Masę podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na biszkopt, wylać lekko stężałą galaretkę.

Krok 9

Najlepiej wsadzić na 20 minut do lodówki, po czym wyłożyć druga część masy wymieszaną z kakao.

Krok 10

Przykryć biszkoptem.

Krok 11

Wierzch wysmarować białą masą, odłożoną przed dodaniem kakao.

Krok 12

Posypać utartą czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyniowa Impresja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyniowa Impresja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyniowa Impresja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyniowa Impresja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyniowa Impresja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyniowa Impresja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyniowa Impresja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Kubuś
czas przygotowania
75 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej