Budyniowa Impresja

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

1 łyżeczka

2 łyżki

10 dekagramów

10 dekagramów

1 opakowanie

krem:

0.5 litra

1 opakowanie

12 dekagramów

1 szklanka

3 sztuki

3 łyżeczki

wierzch:

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, ciągle ubijając dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać.

Krok 2

Tortownicę (średnica ok. 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i upiec.

Krok 3

Krem: Przygotować galaretkę z mniejsza ilością wody (ok. 300 ml), pozostawić do wystygnięcia.

Krok 4

Z 1/2 litra mleka odlać szklankę, resztę zagotować z dwiema łyżkami cukru i cukrem waniliowym.

Krok 5

Do odlanej szklanki mleka dodać żółtka, mąkę, wymieszać i wlać na gotujące mleko.

Krok 6

Zagotować, ostudzić.

Krok 7

Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodać zimny krem i ubić.

Krok 8

Biszkopt przekroić na pół. Masę podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na biszkopt, wylać lekko stężałą galaretkę.

Krok 9

Najlepiej wsadzić na 20 minut do lodówki, po czym wyłożyć druga część masy wymieszaną z kakao.

Krok 10

Przykryć biszkoptem.

Krok 11

Wierzch wysmarować białą masą, odłożoną przed dodaniem kakao.

Krok 12

Posypać utartą czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej