
Składniki
400 gramów
100 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 szklanka
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 15 minut. Dosypujemy obie mąki, dodajemy roztrzepane jajko, sól, zioła i olej. Wyrabiamy ciasto, jak już będzie gładkie, jednolite i sprężyste formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2
W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem farszu. 2 łyżeczki przyprawy mieszamy z łyżką wody i łyżką oleju. Nacieramy tym umyte i delikatnie roztłuczone piersi z kurczaka. Każdą z nich umieszczamy w oddzielnej torebce i smażymy na rozgrzanej patelni przez ok. 10 minut, odwracając od czasu do czasu. Po usmażeniu mięso kroimy w kostkę. Cebulę i marchewkę obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, jak cebula się zeszkli, to dodajemy marchewkę startą na grubej, buraczanej tarce, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy pokrojonego kurczaka i mieszamy.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Wałkujemy na kształt prostokąta, farsz, zostawiając nieduży margines przy dłuższych bokach prostokąta. Zwijamy rulon i za pomocą ostrego noża odkrajamy plasterki grubości 2-3 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Soczysty kurczak z patelni z papryką i rozmarynem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej