
Składniki
400 gramów
100 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 szklanka
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 15 minut. Dosypujemy obie mąki, dodajemy roztrzepane jajko, sól, zioła i olej. Wyrabiamy ciasto, jak już będzie gładkie, jednolite i sprężyste formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2
W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem farszu. 2 łyżeczki przyprawy mieszamy z łyżką wody i łyżką oleju. Nacieramy tym umyte i delikatnie roztłuczone piersi z kurczaka. Każdą z nich umieszczamy w oddzielnej torebce i smażymy na rozgrzanej patelni przez ok. 10 minut, odwracając od czasu do czasu. Po usmażeniu mięso kroimy w kostkę. Cebulę i marchewkę obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, jak cebula się zeszkli, to dodajemy marchewkę startą na grubej, buraczanej tarce, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy pokrojonego kurczaka i mieszamy.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Wałkujemy na kształt prostokąta, farsz, zostawiając nieduży margines przy dłuższych bokach prostokąta. Zwijamy rulon i za pomocą ostrego noża odkrajamy plasterki grubości 2-3 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Soczysty kurczak z patelni z papryką i rozmarynem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































