Składniki
400 gramów
100 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 szklanka
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 15 minut. Dosypujemy obie mąki, dodajemy roztrzepane jajko, sól, zioła i olej. Wyrabiamy ciasto, jak już będzie gładkie, jednolite i sprężyste formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2
W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem farszu. 2 łyżeczki przyprawy mieszamy z łyżką wody i łyżką oleju. Nacieramy tym umyte i delikatnie roztłuczone piersi z kurczaka. Każdą z nich umieszczamy w oddzielnej torebce i smażymy na rozgrzanej patelni przez ok. 10 minut, odwracając od czasu do czasu. Po usmażeniu mięso kroimy w kostkę. Cebulę i marchewkę obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, jak cebula się zeszkli, to dodajemy marchewkę startą na grubej, buraczanej tarce, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy pokrojonego kurczaka i mieszamy.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Wałkujemy na kształt prostokąta, farsz, zostawiając nieduży margines przy dłuższych bokach prostokąta. Zwijamy rulon i za pomocą ostrego noża odkrajamy plasterki grubości 2-3 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Soczysty kurczak z patelni z papryką i rozmarynem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej