
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
4 plastry
3 łyżki
4 sztuki
1 pęczek
1 łyżka
4 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
500 gramów
1 łyżeczka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie mięsa na burgery: cebulę kroimy drobno i smażymy na oleju, tak aby była miękka. Pietruszkę (najlepiej świeżą, ale można zastąpić suszoną) siekamy drobno. Połowę dodajemy do mięsa (resztę zostawiamy do sosu). Do tego dodajemy żółtko i ostygniętą cebulę. Doprawiamy wg upodobań solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.
Krok 2
Przygotowanie sosu: Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę (może go być mniej lub więcej, jak kto lubi). Majonez, jogurt, musztardę, posiekaną natkę, ząbki czosnku i czosnek granulowany, szczyptę soli i pieprzu mieszamy razem. Odstawiamy do lodówki.
Krok 3
Warzywa: pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy na grubsze plastry. Ogórki kroimy na kawałki. Sałatę płuczemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Bułki (mogą być do hamburgerów, zwykłe z sezamem) Bułki kroimy na pół. Układamy na blaszce (papierze do pieczenia), na dolnej części bułki kładziemy plaster sera (ja używam Hochland Cheddar).
Krok 4
Gdy mamy tak przygotowane składniki pozostaje nam finał: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni (bez termoobiegu). Do nagrzanego wkładamy przygotowane wcześniej bułki. Wyjmujemy po kilku minutach (gdy ser jest rozpuszczony). Z mięsa formujemy kotlety, mogą być mniejsze lub większe w zależności od apetytu. Smażymy je bez oleju na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. W tym czasie na gotowe bułki nakładamy nasz sos oraz sałatę. Na to gotowy kotlet, pomidor (może być kolejna warstwa sosu albo keczup) i góra bułki. Na patyczek nabijamy ogórki i wbijamy w burgera. Smacznego!

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej