Burgery z sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burgery z sosem

Autor: Anna Regner

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

4 plastry

4 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie mięsa na burgery: cebulę kroimy drobno i smażymy na oleju, tak aby była miękka. Pietruszkę (najlepiej świeżą, ale można zastąpić suszoną) siekamy drobno. Połowę dodajemy do mięsa (resztę zostawiamy do sosu). Do tego dodajemy żółtko i ostygniętą cebulę. Doprawiamy wg upodobań solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.

Krok 2

Przygotowanie sosu: Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę (może go być mniej lub więcej, jak kto lubi). Majonez, jogurt, musztardę, posiekaną natkę, ząbki czosnku i czosnek granulowany, szczyptę soli i pieprzu mieszamy razem. Odstawiamy do lodówki.

Krok 3

Warzywa: pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy na grubsze plastry. Ogórki kroimy na kawałki. Sałatę płuczemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Bułki (mogą być do hamburgerów, zwykłe z sezamem) Bułki kroimy na pół. Układamy na blaszce (papierze do pieczenia), na dolnej części bułki kładziemy plaster sera (ja używam Hochland Cheddar).

Krok 4

Gdy mamy tak przygotowane składniki pozostaje nam finał: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni (bez termoobiegu). Do nagrzanego wkładamy przygotowane wcześniej bułki. Wyjmujemy po kilku minutach (gdy ser jest rozpuszczony). Z mięsa formujemy kotlety, mogą być mniejsze lub większe w zależności od apetytu. Smażymy je bez oleju na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. W tym czasie na gotowe bułki nakładamy nasz sos oraz sałatę. Na to gotowy kotlet, pomidor (może być kolejna warstwa sosu albo keczup) i góra bułki. Na patyczek nabijamy ogórki i wbijamy w burgera. Smacznego!

Anna Regner

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burgery z sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Klopsy w sosie koperkowym
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej