Burgery z sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burgery z sosem

Autor: Anna Regner

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

4 plastry

3 łyżki

4 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

4 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

500 gramów

1 łyżeczka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie mięsa na burgery: cebulę kroimy drobno i smażymy na oleju, tak aby była miękka. Pietruszkę (najlepiej świeżą, ale można zastąpić suszoną) siekamy drobno. Połowę dodajemy do mięsa (resztę zostawiamy do sosu). Do tego dodajemy żółtko i ostygniętą cebulę. Doprawiamy wg upodobań solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.

Krok 2

Przygotowanie sosu: Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę (może go być mniej lub więcej, jak kto lubi). Majonez, jogurt, musztardę, posiekaną natkę, ząbki czosnku i czosnek granulowany, szczyptę soli i pieprzu mieszamy razem. Odstawiamy do lodówki.

Krok 3

Warzywa: pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy na grubsze plastry. Ogórki kroimy na kawałki. Sałatę płuczemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Bułki (mogą być do hamburgerów, zwykłe z sezamem) Bułki kroimy na pół. Układamy na blaszce (papierze do pieczenia), na dolnej części bułki kładziemy plaster sera (ja używam Hochland Cheddar).

Krok 4

Gdy mamy tak przygotowane składniki pozostaje nam finał: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni (bez termoobiegu). Do nagrzanego wkładamy przygotowane wcześniej bułki. Wyjmujemy po kilku minutach (gdy ser jest rozpuszczony). Z mięsa formujemy kotlety, mogą być mniejsze lub większe w zależności od apetytu. Smażymy je bez oleju na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. W tym czasie na gotowe bułki nakładamy nasz sos oraz sałatę. Na to gotowy kotlet, pomidor (może być kolejna warstwa sosu albo keczup) i góra bułki. Na patyczek nabijamy ogórki i wbijamy w burgera. Smacznego!

Anna Regner

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burgery z sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej