Chałka z kruszonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Menu dnia

Chałka z kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

202

heart
1118 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1523 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5770 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżeczka

60 gramów

30 gramów

100 mililitrów

20 gramów

3 sztuki

1 sztuka

kruszonka:

40 gramów

80 gramów

1 sztuka

110 gramów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, łyżeczką soli, miękkie masło, cukier (30g), mleko, żółtka i drożdże umieść w robocie kuchennym i mieszaj na niskich obrotach przez 4 minuty. Następnie zwiększ obroty i mieszaj aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto.

Chałka z kruszonką - Krok 1

Krok 2

Podziel ciasto na 6 równych części. Z każdej części uformuj wałek o długości ok 40 cm. Gotowe wałki połóż na stolnicy i zlep je przy górnych częściach. Teraz splataj wałki podobnie jak się plecie warkocz. Końcówki zwijamy pod spód.

Chałka z kruszonką - Krok 2

Krok 3

Gotową chałkę odstaw pod ściereczką w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.

Chałka z kruszonką - Krok 3

Krok 4

W tym czasie przygotuj kruszonką. Zetrzyj skórkę z cytryny. Masło utrzyj z cukrem, dodaj skórkę z cytryny, mąkę pszenną oraz migdałową i mieszaj aż powstanie kruszonka.

Chałka z kruszonką - Krok 4

Krok 5

Jajko roztrzep i posmaruj chałkę. Posyp kruszonką i piecz w temperaturze 180° C przez ok 30

Chałka z kruszonką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Domowa chałka świetnie smakuje z masłem i miodem.

4

Opinie o przepisie

  • Xds

    Xds , 11.01.2022

    Na pierwszym zdjęciu jest widoczne jajko w misce a nie ma go w składzie. Czy należy je dodać?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Pat

    Pat , 11.01.2022

    Czy do ciasta dodajemy Jajka?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chałka z kruszonkąChałka z kruszonką

Rumiana chałka z kruszonką, chrupiącą skórką i miękkim, puszystym wnętrzem może z powodzeniem zrewolucjonizować śniadania, zwłaszcza jeśli przejadły ci się już klasyczne kanapki i owsianka. W niektórych domach jada się ją tylko przy okazji świąt, tymczasem warto znaleźć dla niej miejsce w codziennym menu. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić? Niekoniecznie, bowiem przepis na chałkę z kruszonką nie jest czasochłonny.

Dla kogo?

Oferta piekarni w okolicy przestała być już dla ciebie atrakcyjna? Może połknąłeś bakcyla wypiekania domowego pieczywa? Pyszna chałka z kruszonką jeszcze mocniej utwierdzi cię w przekonaniu, że idziesz właściwą drogą. Po różnorodnych doświadczeniach z chlebem nadeszła pora, by wypróbować przepis na chałkę z kruszonką.

Na jaką okazję?

Delikatny, słodki smak domowej chałki sprawia, że pierwszorzędnie komponuje się z konfiturą, dżemem i miodem. Nie zapomnij o tym, by przygotować też kruszonkę do chałki! Stanowi wyśmienite zwieńczenie wypieku. Co powiesz na kubek kakao dla dopełnienia śniadaniowego zestawu? Idealny sposób na uprzyjemnienie każdego poranka.

Czy wiesz, że?

Chałka wywodzi się z kuchni żydowskiej, lecz duże uznanie zyskała w większości krajów na terenie Europy Środkowo-Wschodniej. Każdą potrawę warto modyfikować w zależności od swoich ulubionych produktów i smaków. W ten właśnie sposób powstał nasz przepis na kruszonkę do chałki z mąką migdałową. Jej zapach jest niezrównany!

Dla urozmaicenia:

Chałkę z kruszonką można też posypać makiem lub białym sezamem. Gdy nabierzesz już trochę wprawy, możesz przerobić recepturę chałki na przepis wytrawny – nie zapomnij jednak, by niezależnie od przygotowywanego wariantu dodać solidną porcję kruszonki na chałkę.