Chałwa marchwiowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chałwa marchwiowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

700 mililitrów

50 gramów

8 ziaren

50 gramów

25 gramów

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i obierz marchew, utrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie przełóż do rondla, zalej mlekiem, dodaj cukier i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez mniej więcej 1 godzinę, uważając, aby marchew nie przywierała do dna naczynia.

Krok 2

W tym czasie w moździerzu rozgnieć ziarna kardamonu. Posiekaj migdały i pistacje i dodaj do moździerza by je rozgnieść.

Krok 3

Gdy marchew zaabsorbuje cały płyn, dodaj rodzynki, ghee oraz kardamon, po czym składniki wymieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu jeszcze 20 minut. Podczas gotowania często mieszaj.

Krok 4

Po tym czasie chałwę przełóż do salaterek, wygładź łyżką jej powierzchnię. Do dekoracji użyj migdały i pistacje. Możesz podawać zarówno na gorąco, jak i schłodzone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chałwa marchwiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chałwa marchwiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chałwa marchwiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chałwa marchwiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chałwa marchwiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chałwa marchwiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chałwa marchwiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chałwa marchwiowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej