
Składniki
500 gramów
200 gramów
700 mililitrów
50 gramów
8 ziaren
50 gramów
25 gramów
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i obierz marchew, utrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie przełóż do rondla, zalej mlekiem, dodaj cukier i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez mniej więcej 1 godzinę, uważając, aby marchew nie przywierała do dna naczynia.
Krok 2
W tym czasie w moździerzu rozgnieć ziarna kardamonu. Posiekaj migdały i pistacje i dodaj do moździerza by je rozgnieść.
Krok 3
Gdy marchew zaabsorbuje cały płyn, dodaj rodzynki, ghee oraz kardamon, po czym składniki wymieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu jeszcze 20 minut. Podczas gotowania często mieszaj.
Krok 4
Po tym czasie chałwę przełóż do salaterek, wygładź łyżką jej powierzchnię. Do dekoracji użyj migdały i pistacje. Możesz podawać zarówno na gorąco, jak i schłodzone.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej