Chałwa marchwiowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chałwa marchwiowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

700 mililitrów

50 gramów

8 ziaren

50 gramów

25 gramów

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i obierz marchew, utrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie przełóż do rondla, zalej mlekiem, dodaj cukier i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez mniej więcej 1 godzinę, uważając, aby marchew nie przywierała do dna naczynia.

Krok 2

W tym czasie w moździerzu rozgnieć ziarna kardamonu. Posiekaj migdały i pistacje i dodaj do moździerza by je rozgnieść.

Krok 3

Gdy marchew zaabsorbuje cały płyn, dodaj rodzynki, ghee oraz kardamon, po czym składniki wymieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu jeszcze 20 minut. Podczas gotowania często mieszaj.

Krok 4

Po tym czasie chałwę przełóż do salaterek, wygładź łyżką jej powierzchnię. Do dekoracji użyj migdały i pistacje. Możesz podawać zarówno na gorąco, jak i schłodzone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chałwa marchwiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chałwa marchwiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chałwa marchwiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chałwa marchwiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chałwa marchwiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chałwa marchwiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chałwa marchwiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chałwa marchwiowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej