
Składniki
500 gramów
200 gramów
700 mililitrów
50 gramów
8 ziaren
50 gramów
25 gramów
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i obierz marchew, utrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie przełóż do rondla, zalej mlekiem, dodaj cukier i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez mniej więcej 1 godzinę, uważając, aby marchew nie przywierała do dna naczynia.
Krok 2
W tym czasie w moździerzu rozgnieć ziarna kardamonu. Posiekaj migdały i pistacje i dodaj do moździerza by je rozgnieść.
Krok 3
Gdy marchew zaabsorbuje cały płyn, dodaj rodzynki, ghee oraz kardamon, po czym składniki wymieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu jeszcze 20 minut. Podczas gotowania często mieszaj.
Krok 4
Po tym czasie chałwę przełóż do salaterek, wygładź łyżką jej powierzchnię. Do dekoracji użyj migdały i pistacje. Możesz podawać zarówno na gorąco, jak i schłodzone.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej