ciasto cytrynowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem pudrem na puch.

Krok 2

Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując.

Krok 3

Z białek ubić sztywną pianę.

Krok 4

Mąkę z proszkiem przesiać do masy z żółtkami, dodać białka, sok i skórkę z cytryny.

Krok 5

Wymieszać delikatnie łyżką drewnianą.

Krok 6

Przełożyć do blaszki i piec około 45 minut w temperaturze 180*C.

Krok 7

Po upieczeniu można polukrować lukrem z sokiem z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ciasto cytrynoweciasto cytrynowe

Ciasto to charakteryzuje się kwaśnym posmakiem i intensywnym zapachem cytryny. Efekt ten uzyskasz dzięki świeżo wyciśniętemu sokowi oraz startej skórce. Możesz także stworzyć mieszankę cytrusową, łącząc cytrynę z kandyzowaną skórką z pomarańczy. Całość dodaj na koniec do puszystej masy na ciasto. Aby wyszło idealne, stopniowo mieszaj ze sobą składniki. Zacznij od dokładnego utarcia żółtek z cukrem pudrem i kostką do pieczenia. Dzięki temu ciasto zyska złocisty kolor. Jego smak możesz podkreślić szczyptą wanilii. Piecz go w podłużnej formie keksowej – dzięki temu będzie przypominać kształtem chleb. Do jego dekoracji wykorzystaj polewę lukrową na bazie cukru pudru oraz bakalie. Sięgnij po rodzynki lub drobno pokrojone suszone morele. Opcjonalnie, przygotuj polewę czekoladową i wypiek oprósz startymi orzechami. Jako element ozdobny dobrze sprawdzą się także płatki migdałów. Ciasto cytrynowe podawaj pokrojone na kromki. Świetnie będzie smakować zarówno samodzielnie, jak i w połączeniu z domowym dżemem. Koniecznie wypróbuj ten przepis.