Czerwone buraczki na obiad przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czerwone buraczki na obiad

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

1

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

0.25 szklanki

0.5 kilograma

2 łyżki

0.25 szklanki

3 kilogramy

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 5

Po zagotowaniu wkładamy buraczki do słoików, zakręcamy i gotujemy jeszcze przez jakieś 10-15 w dużym garnku z wodą.

Krok 1

Czerwone buraczki obrać dokładnie, oczyścić, umyć ugotować. Po ugotowaniu zetrzeć całość na tarce o dość grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. To samo zrobić z papryką, z tym że należy jeszcze oczyścić środek z gniazda nasiennego. Również pokroić ją w kostkę.

Krok 2

W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy do niego cebulę. Kiedy widzimy, że cebulka nabrała już złotego koloru dodajemy do niej buraczki. Całość gotujemy (nie przykrywać garnka) i mieszamy co jakiś czas.

Krok 3

Po 8-10 minutach dodajemy paprykę, sól, cukier w dalszym ciągu gotując.

Krok 4

Na sam koniec dolewamy do garnka ocet i gotujemy przez 3-4 minuty

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czerwone buraczki na obiad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czerwone buraczki na obiad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czerwone buraczki na obiad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czerwone buraczki na obiad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czerwone buraczki na obiad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czerwone buraczki na obiad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czerwone buraczki na obiad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czerwone buraczki na obiad - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej