
Składniki
0.5 kilograma
0.25 szklanki
0.5 kilograma
2 łyżki
0.25 szklanki
3 kilogramy
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 5
Po zagotowaniu wkładamy buraczki do słoików, zakręcamy i gotujemy jeszcze przez jakieś 10-15 w dużym garnku z wodą.
Krok 1
Czerwone buraczki obrać dokładnie, oczyścić, umyć ugotować. Po ugotowaniu zetrzeć całość na tarce o dość grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. To samo zrobić z papryką, z tym że należy jeszcze oczyścić środek z gniazda nasiennego. Również pokroić ją w kostkę.
Krok 2
W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy do niego cebulę. Kiedy widzimy, że cebulka nabrała już złotego koloru dodajemy do niej buraczki. Całość gotujemy (nie przykrywać garnka) i mieszamy co jakiś czas.
Krok 3
Po 8-10 minutach dodajemy paprykę, sól, cukier w dalszym ciągu gotując.
Krok 4
Na sam koniec dolewamy do garnka ocet i gotujemy przez 3-4 minuty
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej