
Składniki
0.5 kilograma
0.25 szklanki
0.5 kilograma
2 łyżki
0.25 szklanki
3 kilogramy
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 5
Po zagotowaniu wkładamy buraczki do słoików, zakręcamy i gotujemy jeszcze przez jakieś 10-15 w dużym garnku z wodą.
Krok 1
Czerwone buraczki obrać dokładnie, oczyścić, umyć ugotować. Po ugotowaniu zetrzeć całość na tarce o dość grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. To samo zrobić z papryką, z tym że należy jeszcze oczyścić środek z gniazda nasiennego. Również pokroić ją w kostkę.
Krok 2
W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy do niego cebulę. Kiedy widzimy, że cebulka nabrała już złotego koloru dodajemy do niej buraczki. Całość gotujemy (nie przykrywać garnka) i mieszamy co jakiś czas.
Krok 3
Po 8-10 minutach dodajemy paprykę, sól, cukier w dalszym ciągu gotując.
Krok 4
Na sam koniec dolewamy do garnka ocet i gotujemy przez 3-4 minuty
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej