
Składniki
0.5 kilograma
0.25 szklanki
0.5 kilograma
2 łyżki
0.25 szklanki
3 kilogramy
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 5
Po zagotowaniu wkładamy buraczki do słoików, zakręcamy i gotujemy jeszcze przez jakieś 10-15 w dużym garnku z wodą.
Krok 1
Czerwone buraczki obrać dokładnie, oczyścić, umyć ugotować. Po ugotowaniu zetrzeć całość na tarce o dość grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. To samo zrobić z papryką, z tym że należy jeszcze oczyścić środek z gniazda nasiennego. Również pokroić ją w kostkę.
Krok 2
W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy do niego cebulę. Kiedy widzimy, że cebulka nabrała już złotego koloru dodajemy do niej buraczki. Całość gotujemy (nie przykrywać garnka) i mieszamy co jakiś czas.
Krok 3
Po 8-10 minutach dodajemy paprykę, sól, cukier w dalszym ciągu gotując.
Krok 4
Na sam koniec dolewamy do garnka ocet i gotujemy przez 3-4 minuty
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej