Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym

Autor: Dagmara Wąsińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

5 łyżeczek

0.3 szklanki

0.3 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z ciasta francuskiego wycinamy dowolne kształty wielkości ok. 6-7 cm, np kwiatuszki, gwiazdki, serduszka itd, przy czym każdego musi być parzysta liczba. W połowie wyciętych kształtów na środku wycinamy dziurkę na ok 2 cm średnicy. Skrawki ciasta francuskiego możemy zagnieść, rozwałkować i ponownie wykorzystać. Kształty bez wyciętych dziurek smarujemy odrobiną miodu i sklejamy z drugim identycznie wyciętym kształtem, ale z dziurką. Na środek ciasteczek nakładamy po 1/2 łyżeczki marmolady. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15-20 minut w 200 stopniach do zrumienienia i studzimy. Przyprawę do piernika, jeśli ma wyraźne kryształki cukru, rozdrabniamy np w moździerzu, mieszamy z cukrem pudrem i wodą do uzyskania gładkiego lukru, którym polewamy ciasteczka. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
40 osób ogląda przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej