Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym
łatwe
4 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 łyżka
5 łyżeczek
0.3 szklanki
0.3 łyżeczki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z ciasta francuskiego wycinamy dowolne kształty wielkości ok. 6-7 cm, np kwiatuszki, gwiazdki, serduszka itd, przy czym każdego musi być parzysta liczba. W połowie wyciętych kształtów na środku wycinamy dziurkę na ok 2 cm średnicy. Skrawki ciasta francuskiego możemy zagnieść, rozwałkować i ponownie wykorzystać. Kształty bez wyciętych dziurek smarujemy odrobiną miodu i sklejamy z drugim identycznie wyciętym kształtem, ale z dziurką. Na środek ciasteczek nakładamy po 1/2 łyżeczki marmolady. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15-20 minut w 200 stopniach do zrumienienia i studzimy. Przyprawę do piernika, jeśli ma wyraźne kryształki cukru, rozdrabniamy np w moździerzu, mieszamy z cukrem pudrem i wodą do uzyskania gładkiego lukru, którym polewamy ciasteczka. Smacznego :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej