Gofry mojej Babci przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gofry mojej Babci

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

heart
21 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 mililitrów

500 gramów

50 gramów

200 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nie zapomina się smaków dzieciństwa. Pewnie dlatego nie mogę zapomnieć BABCINYCH GOFRÓW. Były pyszne i bardzo ładne: w jedne kratki Babcia wkładała wisienki z kompotu, inne napełniała bitą śmietaną. Ale i same gofry są pyszne - wystarczy po prostu posypać je cukrem pudrem.

Krok 2

Wymieszaj mąkę z cukrem, wlej drożdże wymieszane z połową lekko podgrzanego mleka. Dodaj masło, ponownie wymieszaj. Żółtka utrzyj z pozostałym, zimnym mlekiem, piwem i solą. Wlej do miski z pozostałymi składnikami, dokładnie utrzyj mikserem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć co najmniej 3 godziny, można je też odstawić na całą noc. Porcjami wlewaj do rozgrzanej gofrownicy przygotowane ciasto, piecz je szybko na złoty kolor. Nie przejmuj się, jeśli na samym początku gofr ci się nie uda – z nimi jest tak samo, jak z naleśnikami: pierwszy zawsze nadaje się do wyrzucenia

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej