
Składniki
250 gramów
200 mililitrów
500 gramów
50 gramów
200 mililitrów
3 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nie zapomina się smaków dzieciństwa. Pewnie dlatego nie mogę zapomnieć BABCINYCH GOFRÓW. Były pyszne i bardzo ładne: w jedne kratki Babcia wkładała wisienki z kompotu, inne napełniała bitą śmietaną. Ale i same gofry są pyszne - wystarczy po prostu posypać je cukrem pudrem.
Krok 2
Wymieszaj mąkę z cukrem, wlej drożdże wymieszane z połową lekko podgrzanego mleka. Dodaj masło, ponownie wymieszaj. Żółtka utrzyj z pozostałym, zimnym mlekiem, piwem i solą. Wlej do miski z pozostałymi składnikami, dokładnie utrzyj mikserem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć co najmniej 3 godziny, można je też odstawić na całą noc. Porcjami wlewaj do rozgrzanej gofrownicy przygotowane ciasto, piecz je szybko na złoty kolor. Nie przejmuj się, jeśli na samym początku gofr ci się nie uda – z nimi jest tak samo, jak z naleśnikami: pierwszy zawsze nadaje się do wyrzucenia
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej