Gofry mojej Babci przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gofry mojej Babci

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

heart
21 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 mililitrów

500 gramów

50 gramów

200 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nie zapomina się smaków dzieciństwa. Pewnie dlatego nie mogę zapomnieć BABCINYCH GOFRÓW. Były pyszne i bardzo ładne: w jedne kratki Babcia wkładała wisienki z kompotu, inne napełniała bitą śmietaną. Ale i same gofry są pyszne - wystarczy po prostu posypać je cukrem pudrem.

Krok 2

Wymieszaj mąkę z cukrem, wlej drożdże wymieszane z połową lekko podgrzanego mleka. Dodaj masło, ponownie wymieszaj. Żółtka utrzyj z pozostałym, zimnym mlekiem, piwem i solą. Wlej do miski z pozostałymi składnikami, dokładnie utrzyj mikserem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć co najmniej 3 godziny, można je też odstawić na całą noc. Porcjami wlewaj do rozgrzanej gofrownicy przygotowane ciasto, piecz je szybko na złoty kolor. Nie przejmuj się, jeśli na samym początku gofr ci się nie uda – z nimi jest tak samo, jak z naleśnikami: pierwszy zawsze nadaje się do wyrzucenia

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej