Gofry mojej Babci przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gofry mojej Babci

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

heart
21 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 mililitrów

500 gramów

50 gramów

200 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nie zapomina się smaków dzieciństwa. Pewnie dlatego nie mogę zapomnieć BABCINYCH GOFRÓW. Były pyszne i bardzo ładne: w jedne kratki Babcia wkładała wisienki z kompotu, inne napełniała bitą śmietaną. Ale i same gofry są pyszne - wystarczy po prostu posypać je cukrem pudrem.

Krok 2

Wymieszaj mąkę z cukrem, wlej drożdże wymieszane z połową lekko podgrzanego mleka. Dodaj masło, ponownie wymieszaj. Żółtka utrzyj z pozostałym, zimnym mlekiem, piwem i solą. Wlej do miski z pozostałymi składnikami, dokładnie utrzyj mikserem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć co najmniej 3 godziny, można je też odstawić na całą noc. Porcjami wlewaj do rozgrzanej gofrownicy przygotowane ciasto, piecz je szybko na złoty kolor. Nie przejmuj się, jeśli na samym początku gofr ci się nie uda – z nimi jest tak samo, jak z naleśnikami: pierwszy zawsze nadaje się do wyrzucenia

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Botwinka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej