Gofry mojej Babci przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gofry mojej Babci

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

heart
21 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 mililitrów

500 gramów

50 gramów

200 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nie zapomina się smaków dzieciństwa. Pewnie dlatego nie mogę zapomnieć BABCINYCH GOFRÓW. Były pyszne i bardzo ładne: w jedne kratki Babcia wkładała wisienki z kompotu, inne napełniała bitą śmietaną. Ale i same gofry są pyszne - wystarczy po prostu posypać je cukrem pudrem.

Krok 2

Wymieszaj mąkę z cukrem, wlej drożdże wymieszane z połową lekko podgrzanego mleka. Dodaj masło, ponownie wymieszaj. Żółtka utrzyj z pozostałym, zimnym mlekiem, piwem i solą. Wlej do miski z pozostałymi składnikami, dokładnie utrzyj mikserem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć co najmniej 3 godziny, można je też odstawić na całą noc. Porcjami wlewaj do rozgrzanej gofrownicy przygotowane ciasto, piecz je szybko na złoty kolor. Nie przejmuj się, jeśli na samym początku gofr ci się nie uda – z nimi jest tak samo, jak z naleśnikami: pierwszy zawsze nadaje się do wyrzucenia

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gofry mojej Babci - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa cebulowa francuska
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej