
Składniki
2 sztuki
3 łyżki
3 szczypty
2 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
16 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaczkę opraw, dobrze umyj i osusz. Cebulę pokrój w plastry, a selera w kostkę.
Krok 3
Kaczkę wyjmij i ostudź, po czym zdejmij jej skórę i oddziel mięso od kości. Mięso pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 6
Mieszaj, aż się zagotuje i dorzuć kawałki ananasa i czereśnie bez pestek. Chwileczkę gotuj. Kaczkę podawaj z ryżem, przybraną czereśniami.
Krok 2
Kaczkę włóż do garnka, wlej litr wody, wrzuć cebulę, selera i dodaj kostkę Knorr. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez godzinę i 30 minut na niezbyt dużym ogniu.
Krok 4
Zagotuj 200 ml wywaru, w którym była kaczka. Kawałki mięsa wrzuć na gorący olej i podsmaż, a następnie dodaj sos sojowy i miód.
Krok 5
Wymieszaj i wlej wódkę oraz zagotowany bulion.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej























