Karp smażony z masłem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp smażony z masłem czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

heart
613 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

667 osób wydrukowało

Pobierz pdf

781 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozetrzyj czosnek, dodaj 10 dekagramów miękkiego masła i utrzyj wraz posiekanymi ziołami i szczyptą soli.

Karp smażony z masłem czosnkowym - Krok 1

Krok 2

Z masła uformuj wałek, mocno go schłodź, a następnie pokrój w plastry.

Karp smażony z masłem czosnkowym - Krok 2

Krok 3

Karpia oczyść, umyj, pokrój w dzwonki i osusz papierowym ręcznikiem.

Karp smażony z masłem czosnkowym - Krok 3

Krok 4

Oprósz karpia przyprawą Knorr i obtocz w mące.

Karp smażony z masłem czosnkowym - Krok 4

Krok 5

Na patelni rozgrzej olej i dodaj masło. Na niezbyt dużym ogniu smaż dzwonki karpia z obu stron, na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na chwilę na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie na tym samym tłuszczy smaż ziemniaki pokrojone w plastry, aż nabiorą rumianego koloru.

Karp smażony z masłem czosnkowym - Krok 5

Krok 6

Usmażonego karpia podawaj z ziemniakami. Na rybie połóż plasterki masła ziołowego, aby mogło powoli się rozpuścić i nadać smak i aromat potrawie.

Karp smażony z masłem czosnkowym - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Elzbieta Żułkiewicz

    Elzbieta Żułkiewicz , 16.12.2015

    Wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp smażony z masłem czosnkowymKarp smażony z masłem czosnkowym

Jeśli zastanawiasz się, co podać podczas tegorocznej Wigilii, koniecznie wypróbuj przepis na smażonego karpia z masłem czosnkowym. Sekret tego dania tkwi w masie, którą wykonasz na bazie m.in. posiekanych ziół oraz roztartego czosnku. Masę tę uformuj w wałek, mocno go schłódź, a potem pokrój w grube plastry. Następnie obtoczone w mące lub bułce tartej dzwonki karpia usmaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe kawałki ryby przełóż na półmisek i połóż na nich plasterki ziołowej masy. Dla podkreślenia smaku, dopraw danie aromatycznymi przyprawami i ziołami, przede wszystkim tymiankiem, gałązkami koperku czy posiekaną drobno natką pietruszki. Gotowego karpia serwuj razem z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach oraz surówką z czerwonej lub białej kapusty. Dobrym pomysłem będzie także obłożenie go plasterkami czerwonej cebuli oraz podsmażonymi pieczarkami. Pobierz listę składników i przygotuj pysznego świątecznego karpia z ziemniakami. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią w komentarzu. Smacznego.