Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami
NOWY PRZEPIS
łatwe
4355 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
250 gramów
1 sztuka
2 sztuki
300 gramów
1 sztuka
3 łyżki
80 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę gryczaną przygotuj według wskazówek na opakowaniu producenta gotując ją w wodzie z dodatkiem kostki Knorr. Po ugotowaniu odcedź kaszę i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Mięso pokrój w paseczki, skrop olejem, dodaj szczyptę soli oraz przyprawy Knorr. Wymieszaj dokładnie.

Krok 3
Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w plasterki. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w cząstki. Natkę pietruszki posiekaj. Suszone pomidory pokrój w paseczki.

Krok 4
Rozgrzej dobrze dużą patelnię i podsmaż indyka aż zrobi się rumiany. Przełóż go na oddzielny talerz. Dodaj grzyby i smaż kilka minut aż zrobią się rumiane.

Krok 5
Teraz dodaj cebule, czosnek i suszone pomidory. Smaż jeszcze 2 minuty i dodaj ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną oraz mięso. Całość smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty, wymieszaj z natką pietruszki i podawaj.


Dobra rada:
Świetnie smakuje z pokruszonym serem feta na wierzchu. Pieczarki możesz zastąpić innymi warzywami np. kolorową papryką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami
Oto pomysł na szybki obiad, który z fast foodem nie ma nic wspólnego. Soczyste i dobrze przyprawione mięso, grzyby oraz kasza gryczana – na talerzach niczego nie zabraknie! Danie idealne, gdy brakuje pomysłu na ciekawy posiłek. Jesteśmy zdania, że pysznych inspiracji nigdy za wiele.
Dla kogo? Prosty przepis, z którym nauka gotowania to przyjemność. Do tej pory doświadczenia kulinarne ograniczaliście do kanapek i jajecznicy? Pora przejść na kolejny poziom wtajemniczenia.
Na jaką okazję? Do smacznego obiadu w gronie rodziny można zasiadać nie tylko w wolną niedzielę. Kasza gryczana z indykiem i dodatkami to doskonały sposób, by złapać oddech i odsapnąć nawet podczas najbardziej zabieganego dnia.
Czy wiesz, że? Jeśli macie trochę więcej czasu, filet z indyka możecie wcześniej zamarynować, używając wskazanych przypraw, oleju roślinnego lub oliwy oraz soku z cytryny.
Dla urozmaicenia: Potrawa świetnie smakuje z dodatkiem podsmażonych na maśle kurek. Całość przed podaniem warto posypać szczypiorkiem.