Kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą
łatwe
14 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
200 gramów
100 mililitrów
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
300 gramów
0.5 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i chili, grzyby pokrój w mniejsze kawałki, ser fetę i buraka pokrój w grubą kostkę około 1 cm.

Krok 2
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż połowę cebuli i grzyby, dodaj kaszotto, całość zalej 300ml wody, gotuj pod przykryciem około 15 minut.

Krok 3
Po tym czasie dodaj połowę śmietany, wymieszaj i odstaw na bok.

Krok 4
Na pozostałej oliwie podsmaż czosnek, gdy zacznie zmieniać kolor, dodaj chili i pozostałą cebulę, smaż chwilę razem następnie dodaj szpinak i pozostałą śmietanę. Zagotuj i odstaw na bok.

Krok 5
Buraka zagrzej na patelni z odrobiną soku z cytryny, dopraw do smaku szczyptą soli, cukru i pieprzu.

Krok 6
Do słoiczka na dno włóż łyżkę szpinaku, nałóż porcję kaszotta, na wierzch wyłóż buraki i ser feta.


Dobra rada:
Buraki możesz też zamarynować w skórce z cytryny. Dobrym pomysłem będzie dodanie do buraków i sera feta pestek np. dyni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą
Coraz częściej przywiązuje się wagę nie tylko do tego, jak danie smakuje, ale i jak i wygląda. W restauracjach ułożenie składników jest skrupulatnie przemyślane, a każdy dodatek tworzy formę dekoracji. Przygotowując posiłki dla swoich gości bądź domowników, również myślimy o tym, aby podana przez nas potrawa apetycznie się prezentowała. Przygotuj kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą i sprawdź się w nie tylko w roli kucharza, ale i dekoratora!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które zwracają uwagę na warstwę estetyczną jedzenia. Będzie pysznie i pięknie!
Na jaką okazję?
Zaskocz swoich gości! Kaszotto w słoikach ze szpinakiem i fetą sprawi, że zabłyśniesz w roli gospodarza, a Twoje posiłki zostaną zapamiętane na długo.
Czy wiesz, że?
Słoiki wychodzą z ukrycia! Potrawy serwowane w słoikach są obecnie bardzo modnym i pożądanym dodatkiem na stołach. Liczy się nie tylko smak, ale i estetyka posiłków!
Dla urozmaicenia:
Buraki możesz też zamarynować w skórce z cytryny. Dobrym pomysłem będzie dodanie pestek dyni do buraków i sera feta.