Kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą
łatwe
14 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
200 gramów
100 mililitrów
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
300 gramów
0.5 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i chili, grzyby pokrój w mniejsze kawałki, ser fetę i buraka pokrój w grubą kostkę około 1 cm.

Krok 2
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż połowę cebuli i grzyby, dodaj kaszotto, całość zalej 300ml wody, gotuj pod przykryciem około 15 minut.

Krok 3
Po tym czasie dodaj połowę śmietany, wymieszaj i odstaw na bok.

Krok 4
Na pozostałej oliwie podsmaż czosnek, gdy zacznie zmieniać kolor, dodaj chili i pozostałą cebulę, smaż chwilę razem następnie dodaj szpinak i pozostałą śmietanę. Zagotuj i odstaw na bok.

Krok 5
Buraka zagrzej na patelni z odrobiną soku z cytryny, dopraw do smaku szczyptą soli, cukru i pieprzu.

Krok 6
Do słoiczka na dno włóż łyżkę szpinaku, nałóż porcję kaszotta, na wierzch wyłóż buraki i ser feta.


Dobra rada:
Buraki możesz też zamarynować w skórce z cytryny. Dobrym pomysłem będzie dodanie do buraków i sera feta pestek np. dyni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą
Coraz częściej przywiązuje się wagę nie tylko do tego, jak danie smakuje, ale i jak i wygląda. W restauracjach ułożenie składników jest skrupulatnie przemyślane, a każdy dodatek tworzy formę dekoracji. Przygotowując posiłki dla swoich gości bądź domowników, również myślimy o tym, aby podana przez nas potrawa apetycznie się prezentowała. Przygotuj kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą i sprawdź się w nie tylko w roli kucharza, ale i dekoratora!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które zwracają uwagę na warstwę estetyczną jedzenia. Będzie pysznie i pięknie!
Na jaką okazję?
Zaskocz swoich gości! Kaszotto w słoikach ze szpinakiem i fetą sprawi, że zabłyśniesz w roli gospodarza, a Twoje posiłki zostaną zapamiętane na długo.
Czy wiesz, że?
Słoiki wychodzą z ukrycia! Potrawy serwowane w słoikach są obecnie bardzo modnym i pożądanym dodatkiem na stołach. Liczy się nie tylko smak, ale i estetyka posiłków!
Dla urozmaicenia:
Buraki możesz też zamarynować w skórce z cytryny. Dobrym pomysłem będzie dodanie pestek dyni do buraków i sera feta.