Kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

300 gramów

0.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i chili, grzyby pokrój w mniejsze kawałki, ser fetę i buraka pokrój w grubą kostkę około 1 cm.

Kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż połowę cebuli i grzyby, dodaj kaszotto, całość zalej 300ml wody, gotuj pod przykryciem około 15 minut.

Kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie dodaj połowę śmietany, wymieszaj i odstaw na bok.

Kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą - Krok 3

Krok 4

Na pozostałej oliwie podsmaż czosnek, gdy zacznie zmieniać kolor, dodaj chili i pozostałą cebulę, smaż chwilę razem następnie dodaj szpinak i pozostałą śmietanę. Zagotuj i odstaw na bok.

Kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą - Krok 4

Krok 5

Buraka zagrzej na patelni z odrobiną soku z cytryny, dopraw do smaku szczyptą soli, cukru i pieprzu.

Kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą - Krok 5

Krok 6

Do słoiczka na dno włóż łyżkę szpinaku, nałóż porcję kaszotta, na wierzch wyłóż buraki i ser feta.

Kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Buraki możesz też zamarynować w skórce z cytryny. Dobrym pomysłem będzie dodanie do buraków i sera feta pestek np. dyni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetąKaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą

Coraz częściej przywiązuje się wagę nie tylko do tego, jak danie smakuje, ale i jak i wygląda. W restauracjach ułożenie składników jest skrupulatnie przemyślane, a każdy dodatek tworzy formę dekoracji. Przygotowując posiłki dla swoich gości bądź domowników, również myślimy o tym, aby podana przez nas potrawa apetycznie się prezentowała. Przygotuj kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą i sprawdź się w nie tylko w roli kucharza, ale i dekoratora!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które zwracają uwagę na warstwę estetyczną jedzenia. Będzie pysznie i pięknie!

Na jaką okazję?

Zaskocz swoich gości! Kaszotto w słoikach ze szpinakiem i fetą sprawi, że zabłyśniesz w roli gospodarza, a Twoje posiłki zostaną zapamiętane na długo.

Czy wiesz, że?

Słoiki wychodzą z ukrycia! Potrawy serwowane w słoikach są obecnie bardzo modnym i pożądanym dodatkiem na stołach. Liczy się nie tylko smak, ale i estetyka posiłków!

Dla urozmaicenia:

Buraki możesz też zamarynować w skórce z cytryny. Dobrym pomysłem będzie dodanie pestek dyni do buraków i sera feta.