Kolourakia – ciasteczka rodem z Grecji przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolourakia – ciasteczka rodem z Grecji

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szklanka

4 sztuki

1 łyżeczka

1.2 kilograma

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka rozbij oddzielając żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli.

Krok 2

Mąkę wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia, zmielonym cynamonem i goździkami.

Krok 3

Pozostałe żółtka utrzyj na puch razem z cukrem, wmieszaj razem z mąką, pianą ubitą z białek i stopionym masłem. Zagniataj ciasto stopniowo dolewając do niego mleko. Wyrób gładkie, jednolite ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiej pasty.

Krok 4

Przygotuj blaszkę wysmarowaną tłuszczem i układaj na niej ciasteczka, mogą być w formie obwarzanek, kółeczek lub kwadracików.

Krok 5

Posmaruj po wierzchu odrobiną białka. Piecz w piekarniku nagrzanym do ok.180 stopni przez 20-25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolourakia – ciasteczka rodem z Grecji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolourakia – ciasteczka rodem z Grecji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolourakia – ciasteczka rodem z Grecji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolourakia – ciasteczka rodem z Grecji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolourakia – ciasteczka rodem z Grecji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolourakia – ciasteczka rodem z Grecji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolourakia – ciasteczka rodem z Grecji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolourakia – ciasteczka rodem z Grecji - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kolorowa zapiekanka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej