
Składniki
1 szklanka
1 szklanka
4 sztuki
1 łyżeczka
1.2 kilograma
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka rozbij oddzielając żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli.
Krok 2
Mąkę wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia, zmielonym cynamonem i goździkami.
Krok 3
Pozostałe żółtka utrzyj na puch razem z cukrem, wmieszaj razem z mąką, pianą ubitą z białek i stopionym masłem. Zagniataj ciasto stopniowo dolewając do niego mleko. Wyrób gładkie, jednolite ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiej pasty.
Krok 4
Przygotuj blaszkę wysmarowaną tłuszczem i układaj na niej ciasteczka, mogą być w formie obwarzanek, kółeczek lub kwadracików.
Krok 5
Posmaruj po wierzchu odrobiną białka. Piecz w piekarniku nagrzanym do ok.180 stopni przez 20-25 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej