
Składniki
300 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 pęczek
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
50 gramów
50 gramów
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew zetrzyj na tarce, posiekaj natkę pietruszki, ugotuj do miękkości a następnie wystudź kaszę jaglaną. W misce pomieszaj kaszę, marchew, posiekaną natkę, siemię lniane rodzynki , jajko , mąki oraz przyprawy

Krok 2
Z masy uformuj kotleciki , smaż je na rozgrzanym oleju po 1,5 minuty z każdej strony.


Dobra rada:
Do kotletów możesz też dodać dowolne orzeszki trzeba je tylko drobno pokruszyć. Gotowe kotlety idealnie smakują z sosem czosnkowym hellmannsa.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z marchewki
Masz ochotę na drugie danie bez dodatku mięsa? Postaw na wyjątkowo smaczne i łatwe do zrobienia kotlety z marchewki i kaszy jaglanej. Nie samym mięsem człowiek żyje, dlatego od czasu do czasu warto, zamiast popularnych schabowych przyrządzić na obiad kotlety wegetariańskie na bazie lekko słodkawej marchewki. Co jeszcze znajdzie się w ich składzie? Zajrzyj do naszego przepisu na kotleciki z marchewki, a dowiesz się wszystkiego.
Dla kogo?
Kotlety marchewkowe przypadną do gustu kucharzom, którzy lubią kombinować i improwizować. Do gotowej masy zetrzeć możesz odrobinę żółtego, ostrego sera (pamiętaj o wersji dla wegetarian) oraz dorzucić garść posiekanego szczypiorku. Wypróbuj również kotlety z marchewki w nieco innej wersji. Dodaj do gotującej się marchewki 2-3 łyżki sparzonych rodzynek, a zamiast kaszy manny użyj jaglanej lub ryżu.
Na jaką okazję?
Brak ochoty na klasycznego schabowego jest wystarczającym pretekstem do zrobienia kotletów z marchwi. Trzy kwadranse wystarczą, by przyrządzić pyszne danie główne i zamienić zwykły obiad w warzywną, wegetariańską ucztę z kotletami z marchwi w roli głównej.
Czy wiesz, że?
Kotleciki z marchewki panieruj w bułce tartej wymieszanej z ziarnami sezamu i smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Przed podaniem odsącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku. To znany trik, który warto wykorzystywać przy większości smażonych dań, nie tylko w przypadku kotleta z marchewki.
Dla urozmaicenia:
Gotowe kotlety marchewkowe serwuj z kleksem gęstej, schłodzonej śmietany lub sosem na bazie jogurtu naturalnego. Dodatki do nietuzinkowych kotletów z marchewki nie muszą być bardzo wyraziste czy egzotyczne. To pyszne danie broni się samo!