LEBKUCHEN - niemieckie pierniczki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

50 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

275 gramów

100 gramów

4 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

200 mililitrów

0.5 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię i miód podgrzewamy na małym ogniu, aż do całkowitego połączenia składników, a następnie - studzimy nieco.

Krok 2

Przesianą mąkę, migdały, proszek, sodę, cynamon i przyprawy mieszamy w misce. Do tejże miski wlewamy wystudzoną masę, dodajemy skórkę i mieszamy - można to zrobić mikserem. Ciasto ma być lepkie i nie za gęste - bo zgęstnieje po odstawieniu na około godzinę.

Krok 3

Gdy ciasto dojdzie już do odpowiedniej formy, formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem.

Krok 4

Spłaszczamy każdą kulkę widelcem lub po prostu dłonią.

Krok 5

Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 12-15 minut. Po wystudzeniu lukrujemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • LEBKUCHEN - niemieckie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • LEBKUCHEN - niemieckie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • LEBKUCHEN - niemieckie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • LEBKUCHEN - niemieckie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • LEBKUCHEN - niemieckie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • LEBKUCHEN - niemieckie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • LEBKUCHEN - niemieckie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej