Meksykańskie krokiety z wołowiną
NOWY PRZEPIS
łatwe
3122 osoby zapisały

Składniki
350 gramów
1 pęczek
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
50 mililitrów
sos beszamel:
2 łyżki
2 łyżki
250 mililitrów
do panierowania:
2 sztuki
4 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wołowiny wraz z włoszczyzną i kostką Knorr ugotuj rosół. Jak mięso będzie miękkie, odcedź rosół i zachowaj do innej potrawy. Mięso ostudź i następnie pokrój na drobne kawałki.

Krok 2
W tym czasie przygotuj sos beszamel. Rozpuść na patelni masło, dodaj mąkę i jak się połączą wlej mleko. Wymieszaj dokładnie i zagotuj. W razie potrzeby dopraw szczyptą soli.

Krok 3
Odcedź fasolę z puszki. Papryki pokrój w drobną kotkę i podsmaż na patelni. Dodaj pokrojone mięso wołowe, fasolę, przyprawę Adobo Knorr i smaż całość kilka minut aż składniki się połączą.

Krok 4
Kolendrę posiekaj, wyciśnij sok z limonki. Teraz w dużej misce wymieszaj mięso wołowe, beszamel, kolendrę i sok z limonki. Całość powinna być dość gęsta i kleista. Przełóż wszystko do płaskiego naczynia i włóż do lodówki aż dobrze wystygnie i stężeje.

Krok 5
Przygotuj składniki do panierowania. Rozkłóć jajko, wysyp na talerze mąkę i bułkę tartą. W dłoniach formuj małe krokiety. Panieruj klasycznie w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety możesz smażyć od razu w oleju lub zamrozić i smażyć w dowolnym momencie.


Dobra rada:
W klasycznym meksykańskim stylu podawaj krokiety z sałatką z pomidorów i awokado. Jeśli lubisz pikantne potrawy dodaj do wołowiny papryczkę chili. Takie krokiety mogą być świetną imprezową przekąską.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańskie krokiety z wołowiną
Poznajcie nowe oblicze krokietów. Niech nie kojarzą się wyłącznie z nieśmiertelnym dodatkiem do czerwonego barszczu i dania, które króluje na przyjęciach weselnych. Krokiety z wołowiny to pomysł zarówno na codzienny obiad, jak i imprezowy poczęstunek. Meksykańska fiesta? Koniecznie z pełnym brzuchem!
Dla kogo? Zadowoleni będą wszyscy miłośnicy wielobarwnych posiłków. W krokietach, oprócz mięsa, pojawią się czerwona i żółta papryka oraz czarna fasola. Będzie ciekawie!
Na jaką okazję? Zauważyliście, że w ostatnim czasie Wasze posiłki wyglądają podobnie? Koniec z nudą! Krokiety okażą się strzałem w dziesiątkę, gdy zechcecie odświeżyć swój jadłospis.
Czy wiesz, że? Czarna fasola jest bardzo popularnym składnikiem potraw w Ameryce Środkowej oraz Południowej.
Dla urozmaicenia: Krokiety podawajcie z pomidorową salsą oraz zieloną pastą guacamole. Jeśli nie moglibyście znaleźć czarnej fasoli, możecie zastąpić ją czerwoną.