
Składniki
0.5 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
0.5 pęczka
3 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę posiekaj, wrzuć do dużego garnka i podlej szklanką wody. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i duś pod przykryciem, aż będzie zupełnie miękka.
Krok 2
Do garnka dodaj śmietanę, masło, posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze około 4-5 minut, mieszając co jakiś czas. Jeśli chcesz przygotować potrawę z całej główki kapusty, która waży około 700-800 g, musisz użyć 2 kostek Rosołu z kury Knorr.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Młoda kapusta z koperkiem
Podobno jedna jaskółka wiosny nie czyni… Ale obecność na stołach młodej kapusty z koperkiem i śmietaną to jednoznaczny sygnał, że na zewnątrz już się zazieleniło i z tygodnia na tydzień możemy wypatrywać kolejnych sezonowych przysmaków prosto z pól, grządek i ogrodów. Młoda kapusta z koperkiem to absolutny klasyk letniego jadłospisu. Dzięki świeżym ziołom pachnie obłędnie, a jej kolor i konsystencja sprawiają, że trudno jest doczekać się pory obiadowej. Jak zrobić młodą kapustę z koperkiem? Przepis poniżej jest po to, byś nie musiał już zabierać się za gotowanie metodą prób i błędów. Wystarczy, że zapoznasz się z naszą recepturą!
Dla kogo?
Jesteśmy zwolennikami improwizowania w kuchni i przeprowadzania różnorodnych eksperymentów, ale istnieją duety takie jak kapusta z koperkiem, których nie należy rozdzielać. Młoda kapusta – przepis z koperkiem do takich właśnie specjałów się zalicza. Sięgnij po ten przepis, kiedy chcesz mieć pewność, że wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają. Masz ochotę na odrobinę pikanterii? Nie ma sprawy, dodaj do gotowanej młodej kapusty z koperkiem świeżo zmielony pieprz.
Na jaką okazję?
Lato, lato wszędzie! Dni są długie, słoneczna aura zachęca do spacerów i innych aktywności na świeżym powietrzu. By nie zabrakło energii, warto skupić się również na jadłospisie, włączając do niego przepis na młodą kapustę z koperkiem i śmietaną. Chwilowo możesz darować sobie gęste, rozgrzewające zupy, gulasze i bigosy. Korzystaj, ile tylko się da z lokalnych, sezonowych warzyw i owoców. Kapusta młoda z koperkiem właśnie teraz smakuje najlepiej.
Czy wiesz, że?
Czym wyróżnia się młoda kapusta i co sprawia, że jest traktowana tak wyjątkowo? Tak naprawdę jest to dobrze znana w polskich kulinariach biała kapusta. Pochodzi jednak z odmiany, która dojrzewa wcześniej. Cechują ją kruche liście i łagodny, odrobinę słodkawy smak. Podczas gotowania młodej kapusty na gęsto ważne jest, aby skupić się na odpowiednich proporcjach składników potrawy. W naszym przepisie na młodą kapustę z koperkiem, użyliśmy połowy kapuścianej główki.
Dla urozmaicenia:
Młoda kapusta z koperkiem to pyszny sposób na uzupełnienie obiadu. Można też jeść ją samodzielnie. Jeśli masz obawy, że nie będzie wystarczająco treściwa, dodaj do gotowanej kapusty z koperkiem pokrojoną na kawałki kiełbasę lub wędzony boczek.