Orzechowiec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

68 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżka

4 sztuki

150 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

75 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć mikserem na krem.

Krok 2

Dodać 150 g cukru i cukier waniliowy.

Krok 3

Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczana i proszkiem do pieczenia.

Krok 4

2 jajka podzielić na żółtka i białka.

Krok 5

Żółtka i pozostałe jajka dodać do Kasi, dalej ucierać.

Krok 6

Dodać mąkę.

Krok 7

Formę keksową o długości 30 cm wyłożyć pergaminem i napełnić ciastem.

Krok 8

Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru.

Krok 9

Połączyć ze zmielonymi orzechami i sokiem cytrynowym.

Krok 10

Wzdłuż ciasta zrobić głęboki rowek i napełnić go masą orzechową.

Krok 11

Ciasto piec 70 minut w 180 st. C.

Krok 12

Po 45 minutach przykryć folią aluminiową, aby zbyt nie ściemniało.

Krok 13

Ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 10 minut.

1

Opinie o przepisie

  • Jadwiga Garlej

    Jadwiga Garlej

    Dopiero jutro będę piekła, więc teraz nie mogę wydać opini na temat tego ciasta.

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - OrzechowiecOrzechowiec

Delikatny, pachnący orzechami i wanilią orzechowiec będzie doskonałą propozycją na świąteczny czas lub smaczną przekąską na co dzień. Do jego przyrządzenia potrzebujesz m.in. kostki do pieczenia, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru, jajek, a także zmielonych orzechów włoskich i laskowych. Masę orzechową przygotujesz z piany z białek, orzechów oraz cukru. Wyłóż ją na jasne ciasto umieszczone już w foremce keksowej i upiecz. Orzechowca przykryj po kilkudziesięciu minutach folią aluminiową, aby za bardzo nie ściemniał. Po ostudzeniu warto udekorować go lukrem lub polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami. Powstanie wtedy chrupiąca, słodka warstwa, która świetnie będzie się komponować z puszystym ciastem. Jako posypka sprawdzą się też uprażone płatki migdałów lub kandyzowana skórka z pomarańczy. Orzechowiec będzie pyszny zarówno solo, jak i wtedy, kiedy podasz go ze śliwkowymi konfiturami. Sprawdź nasz przepis i spróbuj prostego, a zarazem wyśmienitego ciasta. Życzymy smacznego.