Orzechowiec z jabłkiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

342

1277 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3490 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7648 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 szklanka

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

125 gramów

1 szklanka

3 sztuki

0.5 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Kolejno dodawać żółtka.

Krok 2

Ubić pianę z białek. Stopniowo dodawać mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i sodą.

Krok 3

Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Do masy dodać pokrojone w kostkę jabłka, posiekane orzechy i namoczone oraz odsączone rodzynki.

Krok 4

Piec w temperaturze 200 stopni około 30-35 minut. Można ciasto posypać cukrem pudrem lub udekorować orzechami.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

28

Opinie o przepisie

  • Gosia Leśniak

    Gosia Leśniak , 20.02.2019

    Proszę poprawcie krok 2. Mąkę dodajemy do utartej margaryny z żółtkami a nie jak wynika z przepisu do ubitych jajek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Milczarek

    Elżbieta Milczarek , 28.04.2018

    jak dla mnie za słodkie może być 3/4 cukru pudru i oczywiście z za wysoka temperatura wystarczy 180 i piec około 40 minut do suchego patyczka ale ogólnie ciasto bardzo smaczne mi smakowało wszystkim sześciu osobom.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Modlich

    Iwona Modlich , 27.03.2018

    bardzo dobre ciasto robiłam je kilkanaście razy już...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Modlich

    Iwona Modlich , 27.03.2018

    bardzo dobre ciasto...robiłam już kilkanaście razy...polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina                        Oleksy

    Janina Oleksy , 22.10.2017

    Super ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 22.10.2017

    Muszę napewno sprubowac wygląda apetycznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ANNA Gol

    ANNA Gol , 08.10.2017

    Smakowało i cukierki do dobry pomysł

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Chrzanowska

    Teresa Chrzanowska , 10.03.2017

    wydaje mi się ze ciacho super a więc zapisuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Krzaklewski

    Kamil Krzaklewski , 08.02.2017

    pysznie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 27.10.2016

    Przepis na ciasto orzechowe z jabłkami znajdzie Pani tutaj https://www.przepisy.pl/przepis/orzechowiec-z-jablkiem-11887 Życzymy udanych wypieków :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kapala Jurys

    Małgorzata Kapala Jurys , 26.10.2016

    Proszę o prepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Fuglewicz

    Monika Fuglewicz , 25.10.2016

    Na pewno nie 200 stopni, bo się pali na brzegach i z wierzchu! Powinno być 180. Poza tym dużo mniej mąki, po prostu dosypywać jej do chwili, gdy ciasto będzie miało luźna, lejąca konsystencję. Robiac ciasto drugi raz jabłek też dałam o jedno mniej. Cukru też... Czy ktoś w ogóle weryfikuje te przepisy? Jeszcze kilka takich, a można będzie stracić zaufanie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Róża M-a

    Róża M-a , 16.10.2016

    Dodaje lyzeczke przyprawy piernikowej I kakao a polewam biala czekolada! Pycha do kawy I na swiateczny stol.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Narodzonek

    Dorota Narodzonek , 16.10.2016

    Najlepsze! ♡

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Jaskuła

    Janina Jaskuła , 15.10.2016

    Bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Jelonek

    Maja Jelonek , 13.10.2016

    Pewnie ktoś pomylił przepisy. Podobne ciasto: orzechy, rodzynki, inne bakalie i pokrojone jabłka zasypać 1 szklanką cukru i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia dodać pozostałe podane składniki - bez margaryny, wymieszać i piec ok. 40 min w 180 st. C. Wychodzi pyszne ciasto, zwane włoskim.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pawłowska

    Katarzyna Pawłowska , 01.10.2016

    Proporcje składników sprawiają że ciasto jest strasznie gęste i ciężkie i w rezultacie po upieczeniu ciasto jest surowe i wylewa się. Nie Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pawłowska

    Katarzyna Pawłowska , 01.10.2016

    Tragedia! Jeszcze przed dodaniem jabłek, orzechów i rodzynek ciasto był o bardzo gęste i ciężkie. Po upieczeniu , gdzie trzymałam go ponad wyznaczony czas chcąc to rozkroic- rozłal się! Duża ilość mąki , ciężkich orzechów jabłek sprawia że to ciasto nie ma szans wyjść! Stracone produkty i czas. Nie polecam!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pawłowska

    Katarzyna Pawłowska , 01.10.2016

    Tragedia! Jeszcze przed dodaniem jabłek, orzechów i rodzynek ciasto był o bardzo gęste i ciężkie. Po upieczeniu , gdzie trzymałam go ponad wyznaczony czas chcąc to rozkroic- rozłal się! Duża ilość mąki , ciężkich orzechów jabłek sprawia że to ciasto nie ma szans wyjść! Stracone produkty i czas. Nie polecam!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgosia Gosia

    Malgosia Gosia , 25.09.2016

    Irena Peplinska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Sidorowicz

    Sylwia Sidorowicz , 24.09.2016

    Pieklam w tym tygodniu, boskie:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Małgorzata Tyjas

    Iwona Małgorzata Tyjas , 23.09.2016

    Cynamon ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslawa Bayha

    Wieslawa Bayha , 06.09.2016

    A ja kupuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Matylda Gumowska

    Matylda Gumowska , 05.09.2016

    Podobne do wiewiórki którą robię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Kucharska

    Magdalena Kucharska , 05.09.2016

    Swietne jest z polewa czekoladowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Kupski

    Marian Kupski , 05.09.2016

    Nie do Alergików !!!! :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • AfterDark AfterDark

    AfterDark AfterDark , 07.12.2015

    Bardzo pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Jaśkowiak

    Marta Jaśkowiak , 16.11.2015

    pieklam 35 minut w 200 stopniach

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechowiec z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechowiec z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechowiec z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechowiec z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechowiec z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechowiec z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechowiec z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orzechowiec z jabłkiemOrzechowiec z jabłkiem

Orzechowiec z jabłkiem to smaczne bakaliowe ciasto, które podasz nie tylko na deser – nie jest bardzo słodkie, a dzięki zawartości orzechów i owoców świetnie sprawdzi się jako np. przekąska na drugie śniadanie. Taki wypiek przyrządzisz z popularnych składników: potrzebujesz kostki do pieczenia, cukru pudru, cukru waniliowego oraz jajek. Tłuszcz z dwoma rodzajami cukru utrzyj na puszystą, jasną masę, po czym stopniowo dodawaj do niej żółtka. Z białek ubij sztywną pianę. Przygotuj także mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i powoli zmiksuj je z masą. Do mąki dosyp odrobinę kardamonu lub cynamonu – przyprawy korzenne podkreślą smak ciasta. W orzechowcu znajdą się także obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Użyj takiej odmiany, która nadaje się do wypieków, np. antonówki czy szarej renety. Jako ostatnie do ciasta trafią namoczone wcześniej rodzynki oraz posiekane orzechy włoskie. Przed podaniem posyp wierzch ciasta cukrem pudrem, do którego możesz dodać szczyptę cynamonu. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na to ciasto.