Orzechowiec z jabłkiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

342

1253 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3489 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7648 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 szklanka

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szklanka

3 sztuki

0.5 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Kolejno dodawać żółtka.

Krok 2

Ubić pianę z białek. Stopniowo dodawać mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i sodą.

Krok 3

Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Do masy dodać pokrojone w kostkę jabłka, posiekane orzechy i namoczone oraz odsączone rodzynki.

Krok 4

Piec w temperaturze 200 stopni około 30-35 minut. Można ciasto posypać cukrem pudrem lub udekorować orzechami.

28

Opinie o przepisie

  • Gosia Leśniak

    Gosia Leśniak

    Proszę poprawcie krok 2. Mąkę dodajemy do utartej margaryny z żółtkami a nie jak wynika z przepisu do ubitych jajek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Milczarek

    Elżbieta Milczarek

    jak dla mnie za słodkie może być 3/4 cukru pudru i oczywiście z za wysoka temperatura wystarczy 180 i piec około 40 minut do suchego patyczka ale ogólnie ciasto bardzo smaczne mi smakowało wszystkim sześciu osobom.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Modlich

    Iwona Modlich

    bardzo dobre ciasto robiłam je kilkanaście razy już...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Modlich

    Iwona Modlich

    bardzo dobre ciasto...robiłam już kilkanaście razy...polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina                        Oleksy

    Janina Oleksy

    Super ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska

    Muszę napewno sprubowac wygląda apetycznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ANNA Gol

    ANNA Gol

    Smakowało i cukierki do dobry pomysł

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Chrzanowska

    Teresa Chrzanowska

    wydaje mi się ze ciacho super a więc zapisuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Krzaklewski

    Kamil Krzaklewski

    pysznie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Przepis na ciasto orzechowe z jabłkami znajdzie Pani tutaj https://www.przepisy.pl/przepis/orzechowiec-z-jablkiem-11887 Życzymy udanych wypieków :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kapala Jurys

    Małgorzata Kapala Jurys

    Proszę o prepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Fuglewicz

    Monika Fuglewicz

    Na pewno nie 200 stopni, bo się pali na brzegach i z wierzchu! Powinno być 180. Poza tym dużo mniej mąki, po prostu dosypywać jej do chwili, gdy ciasto będzie miało luźna, lejąca konsystencję. Robiac ciasto drugi raz jabłek też dałam o jedno mniej. Cukru też... Czy ktoś w ogóle weryfikuje te przepisy? Jeszcze kilka takich, a można będzie stracić zaufanie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Róża M-a

    Róża M-a

    Dodaje lyzeczke przyprawy piernikowej I kakao a polewam biala czekolada! Pycha do kawy I na swiateczny stol.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Narodzonek

    Dorota Narodzonek

    Najlepsze! ♡

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Jaskuła

    Janina Jaskuła

    Bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Jelonek

    Maja Jelonek

    Pewnie ktoś pomylił przepisy. Podobne ciasto: orzechy, rodzynki, inne bakalie i pokrojone jabłka zasypać 1 szklanką cukru i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia dodać pozostałe podane składniki - bez margaryny, wymieszać i piec ok. 40 min w 180 st. C. Wychodzi pyszne ciasto, zwane włoskim.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pawłowska

    Katarzyna Pawłowska

    Proporcje składników sprawiają że ciasto jest strasznie gęste i ciężkie i w rezultacie po upieczeniu ciasto jest surowe i wylewa się. Nie Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pawłowska

    Katarzyna Pawłowska

    Tragedia! Jeszcze przed dodaniem jabłek, orzechów i rodzynek ciasto był o bardzo gęste i ciężkie. Po upieczeniu , gdzie trzymałam go ponad wyznaczony czas chcąc to rozkroic- rozłal się! Duża ilość mąki , ciężkich orzechów jabłek sprawia że to ciasto nie ma szans wyjść! Stracone produkty i czas. Nie polecam!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pawłowska

    Katarzyna Pawłowska

    Tragedia! Jeszcze przed dodaniem jabłek, orzechów i rodzynek ciasto był o bardzo gęste i ciężkie. Po upieczeniu , gdzie trzymałam go ponad wyznaczony czas chcąc to rozkroic- rozłal się! Duża ilość mąki , ciężkich orzechów jabłek sprawia że to ciasto nie ma szans wyjść! Stracone produkty i czas. Nie polecam!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgosia Gosia

    Malgosia Gosia

    Irena Peplinska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Sidorowicz

    Sylwia Sidorowicz

    Pieklam w tym tygodniu, boskie:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Małgorzata Tyjas

    Iwona Małgorzata Tyjas

    Cynamon ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslawa Bayha

    Wieslawa Bayha

    A ja kupuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Matylda Gumowska

    Matylda Gumowska

    Podobne do wiewiórki którą robię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Kucharska

    Magdalena Kucharska

    Swietne jest z polewa czekoladowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Kupski

    Marian Kupski

    Nie do Alergików !!!! :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • AfterDark AfterDark

    AfterDark AfterDark

    Bardzo pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Jaśkowiak

    Marta Jaśkowiak

    pieklam 35 minut w 200 stopniach

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orzechowiec z jabłkiemOrzechowiec z jabłkiem

Orzechowiec z jabłkiem to smaczne bakaliowe ciasto, które podasz nie tylko na deser – nie jest bardzo słodkie, a dzięki zawartości orzechów i owoców świetnie sprawdzi się jako np. przekąska na drugie śniadanie. Taki wypiek przyrządzisz z popularnych składników: potrzebujesz kostki do pieczenia, cukru pudru, cukru waniliowego oraz jajek. Tłuszcz z dwoma rodzajami cukru utrzyj na puszystą, jasną masę, po czym stopniowo dodawaj do niej żółtka. Z białek ubij sztywną pianę. Przygotuj także mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i powoli zmiksuj je z masą. Do mąki dosyp odrobinę kardamonu lub cynamonu – przyprawy korzenne podkreślą smak ciasta. W orzechowcu znajdą się także obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Użyj takiej odmiany, która nadaje się do wypieków, np. antonówki czy szarej renety. Jako ostatnie do ciasta trafią namoczone wcześniej rodzynki oraz posiekane orzechy włoskie. Przed podaniem posyp wierzch ciasta cukrem pudrem, do którego możesz dodać szczyptę cynamonu. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na to ciasto.