Papugowe ciasto

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1.5 szklanki

2 szklanki

1 opakowanie

2 łyżeczki

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 łyżka

0.5 szklanki

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką margarynę utrzeć mikserem do białości. Następnie dodawać pojedynczo 6 żółtek. Kiedy składniki się połączą dodać cukier i cukier wanilinowy. Dalej ucierać.

Krok 2

Teraz wlewając małym strumieniem dodać olej i dobrze wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta i dobrze wymieszać.

Krok 3

Białka ubić na sztywno z jedną łyżką wody i delikatnie połączyć z ciastem, najlepiej szpatułką lub drewnianą łyżką.

Krok 4

Podzielić na 4 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy + czerwony barwik, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.

Krok 5

Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułką tartą. Teraz łyżką wyłożyć ciasto do formy - jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności.

Krok 6

Piec około 50 minut w temperaturze 190ºC do momentu tzw. suchego patyczka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papugowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papugowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papugowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papugowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papugowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papugowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papugowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej