Pieczone pierogi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone pierogi

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

3 łyżki

250 gramów

1 sztuka

null

220 gramów

2 łyżki

null

0.5 szklanki

null

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj na sypko.

Krok 2

Ciasto: Posiekaj nożem, zagnieć widelcem i czubkami palców, a następnie zawiń w folie. Odłóż na 30 minut do zamrażalnika.

Krok 3

Nadzienie: Pieczarki posiekaj, podduś na maśle i zalej gorącą woda. Pozostaw na 10 minut.

Krok 4

Grzyby wymieszaj z ryżem, jajem i przyprawami.

Krok 5

Rozwałkuj ciasto i wykrój kółka.

Krok 6

Nałóż farsz i dokładnie zlep. Piecz około 20 minut w 200 stopniach. Po 10 minutach posmaruj rozbełtanym jajkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone pierogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone pierogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone pierogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone pierogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone pierogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone pierogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone pierogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone pierogi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej