Piegusek

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

22

69 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

200 osób wydrukowało

Pobierz pdf

328 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

350 gramów

150 gramów

4 sztuki

100 gramów

2 łyżeczki

1 opakowanie

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię zmiksuj z cukrem i żółtkami.

Krok 2

Białka ubij na sztywną pianę.

Krok 3

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i makiem.

Krok 4

Masę żółtkową połącz delikatnie z pianą z białek i mąką z makiem.

Krok 5

Z orzechów wybierz 12 najładniejszych połówek.

Krok 6

Resztę posiekaj i dodaj do ciasta.

Krok 7

Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą tortownicy.

Krok 8

Piecz w 180 st. C około 40 minut.

Krok 9

Ostudzonego pieguska udekoruj połówkami orzechów przyklejając je do ciasta na polewę czekoladową i posyp ciasto cukrem pudrem.

2

Opinie o przepisie

  • Angelika xxx

    Angelika xxx , 31.03.2018

    ciasto twarde jak skała ! nie polecam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agusia Nowak

    Agusia Nowak , 30.12.2017

    łatwy i smaczny. przełożyłam masą budyniową i powidłami, aby było jeszcze smaczniejsze ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piegusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piegusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piegusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piegusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piegusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piegusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piegusek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka pomarańczowa
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PiegusekPiegusek

Połączenie orzechów włoskich i czekolady jest niezwykle udane – zastosuj je w apetycznym cieście z suchym makiem o nazwie „piegusek”. To wyśmienita propozycja na deser podany na świątecznym stole lub podczas imieninowej imprezy. Aby przygotować ciasto, na początek wyjmij z lodówki kostkę do pieczenia i (kiedy będzie już miękka) zmiksuj ją z cukrem oraz żółtkami. Pozostałe białka ubij na sztywną pianę, a mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i makiem. Powstałą masę z żółtek połącz bardzo delikatnie z pianą i mąką z makiem. Z niełuskanych orzechów włoskich wybierz dwanaście najładniejszych połówek, które posłużą do dekoracji „pieguska”, natomiast pozostałe orzechy posiekaj drobno, dodając je do ciasta. Masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej równomiernie bułką tartą tortownicy, po czym upiecz. Ostudzony na kratce placek udekoruj połówkami orzechów, które przykleisz do ciasta za pomocą polewy czekoladowej (możesz również wykorzystać kostki czekolady i rozpuścić je w kąpieli wodnej). Bezpośrednio przed podaniem posyp całość cukrem pudrem. Przygotuj ciasto „piegusek” dla swoich bliskich.