Pierniczki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

218 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

2 sztuki

0.5 szklanki

20 gramów

1 kilogram

4 łyżki

0.5 łyżeczki

2 opakowania

0.5 łyżeczki

1 łyżka

300 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier, miód, mleko i Kasię podgrzać.

Krok 2

Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się, zdjąć z ognia, dodać przyprawy, kakao i kawę.

Krok 3

Wsypać mąkę z sodą i amoniakiem do miski, dodać roztrzepane jajka, dodać wystudzoną masę korzenną i dokładnie wymieszać.

Krok 4

Uformować kulę, przykryć ściereczką i wstawić na 24 godziny do lodówki.

Krok 5

Rozwałkować i wyciąć foremkami różnych kształtów pierniczki.

Krok 6

Piec 10-12 min. w 170-180 stopniach. Tuż przed świętami polukrować i ozdobić.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej